Cirkon

Rusija testirala oružje kojem ''u svijetu nema ravna''

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.
Vijesti / Svijet | 19. 07. 2021. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je objavila u ponedjeljak da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da mu u svijetu nema ravna, prenosi Hina.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru te da je letio brzinom sedam puta većom od zvuka i udario u 350 kilometara udaljenu metu na zemlji na obali Barentsova mora.

"Taktičke i tehničke karakteristike Cirkona potvrđene su ovim testiranjem", objavilo je rusko ministarstvo.

Neki zapadni stručnjaci propituju koliko je stvarno napredna nova generacija ruskog oružja, no priznaju da je te hipersonične projektile teško pratiti i presresti zbog njihove kombinacija brzine, mogućnosti manevriranja i visine.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Video: Пуск гиперзвуковой ракеты «Циркон» с борта фрегата «Адмирал Горшков» в Баренцевом море

Reuters podsjeća da je Putin još 2018. najavio spektar novog hipersoničnog oružja u jednom od svojih najratobornijih govora i tada najavio da to oružje može dosegnuti gotovo svaku točku na svijetu te izbjeći američki proturaketni sustav.

Sljedeće godine, Putin je zaprijetio da će rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji mogu biti spremni izvan američkih teritorijalnih voda i djelovati ako Sjedinjene Države rasporede nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi.

Washington takvo oružje u Europi nije rasporedio, no Moskva strahuje da bi se to moglo dogoditi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close