Napeto

Rusija šalje ratne brodove prema Siriji

Ruska crnomorska flota u petak je objavila da šalje dva ratna broda s raketama Kalibr u blizinu sirijske obale.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija šalje ratne brodove prema Siriji

Rusija je u petak objavila da uz sirijsku obalu šalje dva ratna broda naoružana krstarećim raketama te je optužila Ankaru za smrt 33 turskih vojnika u sirijskoj regiji Idlib dan ranije.

Ruska crnomorska flota u petak je objavila da šalje dva ratna broda s raketama Kalibr u blizinu sirijske obale.

Smrt 33 turskih vojnika u četvrtak i ozlijeđivanje njih još 32, što je objavio guverner turske granične provincije Hatay, povisio je broj turskih vojnika stradalih u regiji ovaj mjesec na 54.

Turska je u Siriju poslala tisuće vojnika i teško naoružanje, a predsjednik Tayyip Erdogan upozorava da će narediti ofenzivu na sirijske snage ako se ne povuku s turskih promatračkih položaja u regiji.

Iako Moskva i Ankara pokušavaju koordinirati svoje djelovanje u Siriji, Rusija u sukobu podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjeničke snage koje se protive Damasku.

Jedan turski dužnosnik u petak je najavio daAnkara u odgovoru na smrti vojnika u četvrtak više neće zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Europi. Za smrt svojih snaga Turska optužuje zračni napad sirijske vlade.

Rusko ministarstvo obrane u petak je pak objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA.

U izvještaju se tvrdi kako Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području, iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom.

Turske snage na terenu su stacionirane uz pobunjeničke borce, tvrdi rusko ministarstvo. Ruski ratni zrakoplovi nisu sudjelovali u tom napadu te je Moskva učinila sve što je mogla kad je dobila informaciju da su na terenu i Turci, dodaje ministarstvo.

To je uključivalo osiguravanje da sirijske snage zaustave artiljerijski napad kako bi Turska mogla evakuirati svoje mrtve i ozlijeđene, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close