Rat u Ukrajini

Rusija priznala: Povlačimo se, opkoljeni smo

Oko 14 sati nekoliko ruskih vojnih komentatora objavilo je poruke na svojim Telegram kanalima u kojima pišu da je ukrajinska vojska ili ''već zauzela ili, u najmanju ruku, ušla u Liman''.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je povuklo ruske trupe iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini.

''Zbog prijetnje opkoljavanja savezničke trupe povučene su iz Crvenog Limana na bolje položaje'', citirale su ruske državne novinske agencije objavu ruskog ministarstva.

Crveni Liman bio je stari sovjetski naziv za Liman, za koji ukrajinske snage kažu da su ušle. Rusija svoje trupe naziva ''saveznicima'' s lokalnim borcima koje podržava Moskva.

Oko 14 sati nekoliko ruskih vojnih komentatora objavilo je poruke na svojim Telegram kanalima u kojima pišu da je ukrajinska vojska ili ''već zauzela ili, u najmanju ruku, ušla u Liman''.

''Ako postoji šansa da se obrani i ponovno zauzme grad, onda je ona nevjerojatno mala'', rekao je jedan ruski ratni komentator.

Ukrajina još uvijek nije službeno potvrdila ja da je Liman oslobođen. Objavili su da su ruske snage opkoljene.

''Velika ruska skupina u Limanu je ''opkoljena'' i naselja oko grada su ponovno zauzeta'', kaže Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku.

Za ukrajinsku TV je rekao ''naši podaci pokazuju da je oko 5.000-5.500 ruskih vojnika bilo u Limanu'', ali je rekao da je taj broj sada manji zbog nedavnih ''aktivnih borbenih akcija'' u kojima su ''mnogi'' ruski vojnici ubijeni ili ranjeni.

Čerevatij je rekao da su svi stalni pokušaji proboja ruskih trupa ''propali''. Također je govorio o važnosti Limana, koji bi, ako ga osvoje ukrajinske trupe, omogućio napredovanje prema Kreminni i Severodonjecku, koji su ključna ruska uporišta.

''To je također vrlo važno psihološki, jer – kao što je jučer rekao predsjednik Zelenski – ukrajinske oružane snage počinju diktirati svoju volju – a ne samo braniti'', prenosi Maxportal.

Kopirati
Drag cursor here to close