Rat u Ukrajini

Rusija prijeti Litvi, a Amerikancima poručili: Nema pregovora dok ne dopužete i zatražite to

Litvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2022. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku enklavu Kalinjingrad.

Litvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija - što uključuje jedinu željezničku rutu između kopnene Rusije i enklave koja je stisnuta između Poljske i Litve.

Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Oglasila se i Litva

Litvansko ministarstvo vanjskih poslova sada se oglasio o svojoj odluci. Kažu da zabrana utječe samo na robu koju je sankcionirala Europska unija.

Litva nije uvela "jednostrana, pojedinačna ili dodatna" ograničenja, priopćilo je ministarstvo šefu ruske diplomatske misije u glavnom gradu Litve Vilniusu.

''Nema pregovora dok ne dopužu i zatraže to''

Moskva bi trebala čekati "dok se SAD ne dopuže i traži pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja", rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Ustvrdio je da dok "Amerika ne dopuže nazad i traži pregovore" nema smisla da Moskva vodi bilo kakve pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD-om.

Medvedev, koji trenutno služi kao zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak u aplikaciji Telegram: "Sada je sve mrtva zona. Sada nemamo nikakve odnose sa Sjedinjenim Državama. Oni su na nuli Kelvinovove ljestvice.

''Još nema potrebe pregovarati s njima (o nuklearnom razoružanju). To je loše za Rusiju. Pustite ih da sami dotrče ili dopužu natrag i traže (pregovore)'', napisao je Medvedev.

Kopirati
Drag cursor here to close