Posterom u glavu

Rusija ostaje Rusija: Kada policija poruči studentima 'Gotovi ste!'

"Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova su nas kontaktirali i rekli nam 'Gotovi ste'", rekao je za Ruski servis RSE-a jedan od studenta pod uvjetom da mu se ne spominje ime iz straha od represije vlasti.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2019. u 08:23 Radio Slobodna Evropa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti u Petrozavodsku kažu da im je Ministarstvo unutarnjih poslova prijetilo istragom pod sumnjom za ekstremizam pošto su širom grada izlijepili postere predsjednika Vladimira Putina na kojima nalikuje na Velikog brata, što ilustrira, kako kažu kritičari vlade, netoleranciju ruske države prema drugačijim mišljenjima.

Studentski aktivisti, koji sebe nazivaju "brigada", kažu da su samo željeli da se zabave u Petrozavodsku, glavnom gradu regije Karelija na sjeverozapadu Rusije.

Ali kada su na zgrade i autobusne stanice izlijepili postere koji prikazuju predsjednika Vladimira Putina kao Velikog brata – uz zajedljive fraze poput "Mim je smiješan, stvarnost je užasna" – nisu se svi smijali, piše redakcija Radija Slobodna Europa na engleskom jeziku.

Aktivisti kažu da ih je regionalni ogranak Ministarstva unutarnjih poslova pronašao iznenađujuće brzo, imajući u vidu da su postere lijepili pod okriljem noći i s maskama na licima. I, prema aktivistima – sve studenti u Petrozavodsku, policija je znala brojeve njihovih mobilnih telefona i uputila im zastrašujuće poruke.

"Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova su nas kontaktirali i rekli nam 'Gotovi ste'", rekao je za Ruski servis RSE-a jedan od studenta pod uvjetom da mu se ne spominje ime iz straha od represije vlasti.

Članovi grupe tvrde da ih je Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo da bi mogli biti procesuirani po Članu 282 ruskog Krivičnog zakona, koji zabranjuje djela ili izjave koje potiču mržnju na etničkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj osnovi ili koje stvaraju javni razdor.

Regionalni ogranak MUP-a u Kareliji je odbio da komentira navode o prijetnjama procesuiranjem, koji, kako navode kritičari, dolaze u kontekstu napora Putinove vlade da suzbije drugačija mišljenja, smanjivanjem slobode izražavanja.

Kada su se građani Petrozavodska, grada s oko 280.000 stanovnika na obalama jezera Onjega, probudili 9. prosinca mogli su na fasadama zgrada, autobusnim stanicama i drugim javnim površinama vidjeti postere s crtežom Putina ozbiljnog lica – samo glava – na sredini krvavo crvene pozadine kao da zuri u njih.

Crteže prate natpisi poput "Krim je moj", "Da nitko ništa ne radi", "Mim je smiješan, stvarnost je užasna" i "2000-2024/Možemo ponovo", što je referenca na Putinovo vreme na vlasti i godinu kada završava njegov sadašnji mandat.

Bilo je osam različitih postera i nejasno je koliko ih je zalijepljeno, ali je policija sve brzo skinula.

Kopirati
Drag cursor here to close