Mjere

Rusija ograničava kretanje britanskim diplomatima

Britanski otpravnik poslova u Rusiji pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi gdje su ga vlasti kritizirale zbog britanske podrške „terorističkim akcijama“ Ukrajine...
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2023. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u četvrtak objavila da zbog "neprijateljskih akcija" Londona uvodi restrikcije britanskim diplomatima koji će trebati obavještavati vlasti pet dana unaprijed o svakom putovanju izvan radijusa od 120 kilometara, prenosi Hina.

Britanski otpravnik poslova u Rusiji pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi gdje su ga vlasti kritizirale zbog britanske podrške „terorističkim akcijama“ Ukrajine i opstrukcije ruske diplomacije u Velikoj Britaniji.

"Britanska strana obaviještena je i o odluci o uvođenju postupka obavještavanja o kretanju zaposlenika britanskih diplomatskih misija na teritoriju naše zemlje, u odgovoru na neprijateljske akcije Londona", priopćilo je ministarstvo.

London je jedan od najvećih pomagača Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije te jedan od najvećih zapadnih dobavljača naoružanja za tu državu.

Novim restrikcijama britanski će diplomati, s izuzetkom veleposlanika i tri druga viša diplomata, morati obavijestiti vlasti o planovima putovanja izvan 120 kilometara velike "zone slobodnog kretanja", najmanje pet radnih dana unaprijed.

"Takav dokument trebao bi sadržavati podatke o vremenu, svrsi, vrsti putovanja, planiranim poslovnim kontaktima, osobama u pratnji, vrsti prijevoza, mjestima posjeta i smještaju, kao i ruti putovanja", ističu u ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close