Sud

Rusija odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka

- Rusija je odgovorna za atentat na Aleksandra Litvinenka u Velikoj Britaniji - navodi se u priopćenju suda o presudi.
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2021. u 11:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka 2006. godine, koji je umro mučnom smrću nakon što je u Londonu otrovan Polonijem 210, rijetkim radioaktivnim izotopom.

- Rusija je odgovorna za atentat na Aleksandra Litvinenka u Velikoj Britaniji - navodi se u priopćenju suda o presudi.

Rusija je kontinuirano poricala bilo kakvu umiješanost u smrt Litvinenka.

Litvinenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina prije nego što će biti otrovan, umro je nakon što je u londonskom hotelu Millennium popio zeleni čaj u kojem je bio rijedak i vrlo moćan radioaktivni izotop.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin vjerovatno odobrio rusku obavještajnu operaciju za ubojstvo Litvinenka.

Također je utvrđeno da su bivši tjelohranitelj KGB-a Andrej Lugovoj i drugi ruski državljanin, Dmitrij Kovtun, izvršili ubistubojstvovo u sklopu operacije koju je vjerovatno vodila ruska federalna sigurnosna služba (FSB), glavni nasljednik KGB-a iz sovjetskog doba.

- Sud je posebno utvrdio da postoji snažan prima facie slučaj da su Lugovoj i Kovtun djelovali kao agenti ruske države - naveo je Europski sud za ljudska prava u presudi.

Kopirati
Drag cursor here to close