Ništa od mirnog Božića

Rusija najavila primirje, Ukrajina nije pristala

Zelenski tvrdi da je to samo Putinova igra te da je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u Donjecku i široj istočnoj regiji Donbasa te tijekom primirja dovesti još ruskih vojnika u Ukrajinu.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2023. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednostrani pekid vatre kako bi se vojnicima omogućilo proslavu pravoslavnog Božića službeno je započeo u podne po moskovskom vremenu, tvrdi ruska državna televizija:

"Danas u podne na cijeloj borbenoj liniji stupio je na snagu režim prekida vatre. Trajat će do kraja 7. siječnja".

Putinova igra?

Ukrajina nije pristala na primirje. Zelenski tvrdi da je to samo Putinova igra te da je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u Donjecku i široj istočnoj regiji Donbasa te tijekom primirja dovesti još ruskih vojnika u Ukrajinu, prenosi Index.hr

"Sada žele iskoristiti Božić kao paravan kako bi barem na neko vrijeme zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i dovezli opremu, streljivo i trupe bliže našim položajima. Što će time postići? Samo još veći broj žrtava. Svi u svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi se rat jače zahuktao", rekao je Zelenski.

"Da bi sukob što prije završio, potrebno je nešto sasvim drugo. Potrebno je da građani Rusije smognu hrabrosti i oslobode se svog sramotnog straha od jednog čovjeka u Kremlju barem na 36 sati tijekom Božića. Vaš strah od njega uništava vašu zemlju. Rat u Ukrajini će završiti kada iz nje odu ruski vojnici ili ih mi izbacimo", dodao je.

"Pokušava doći do kisika"

Američki predsjednik Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon 10 mjeseci rata i tisuća izgubljenih života navela ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši: "Mislim da pokušava doći do kisika."

Kremlj je priopćio da je Putin naredio prekid vatre u petak od podneva nakon poziva na božićno primirje moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Upitan o predloženom primirju, Biden je rekao novinarima u Bijeloj kući:

"Nerado reagiram na bilo šta što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, vrtiće i crkve na 25. prosinac i Novu godinu. Mislim da on pokušava doći do kisika".

Kopirati
Drag cursor here to close