Prepucavanja

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za uništavanje brane Kakhovka

Eksplozije u hidroelektrani Kakhovka na rijeci Dnjepar u blizini Hersona, na jugu Ukrajine, izazvale su poplave u utorak, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za uništavanje brane.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2023. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eksplozije u hidroelektrani Kakhovka na rijeci Dnjepar u blizini Hersona, na jugu Ukrajine, izazvale su poplave u utorak, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za uništavanje brane, prenosi Anadolija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Twitteru objavio da uništavanje brane "potvrđuje cijelom svijetu” da ruske snage moraju biti “protjerane iz svakog kutka ukrajinske zemlje".

"Sve službe rade. Sazvao sam Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu", rekao je Zelenski.

U međuvremenu, Vladimir Leontjev, čelnik Nove Kakhovke koja je pod kontrolom Rusije i nalazi se na istočnoj obali rijeke Dnjepar, objavio je na Telegramu da su noćni "udari ukrajinskih oružanih snaga" doveli do uništenja ventila, što je dovelo do nekontrolisanog ispuštanja vode nizvodno.

Razina vode 10 metara

 

Razina vode u ruskom gradu Nova Kahovka porastao je za 10 metara i nastavlja rasti, a u tijeku je evakuacija civila iz poplavljenih priobalnih područja, izjavio je Sputniku gradonačelnik tog grada Vladimir Leontijev.

"Situacija u Novoj Kahovki je sljedeća: razina vode nastavlja rastti, a ljude se evakuira iz poplavljenih priobalnih područja", rekao je Leontijev u video-poruci na Telegramu.

Prema njegovim riječima, razina vode porasla je za 10 metara i voda nastavlja odnositi branu, uz napomenu da maksimalna razina vode može biti 12 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close