Krim

Rusi zauzeli zračnu bazu Belbek i preuzele kontrolu nad jedinom ukrajinskom podmornicom

Vijesti / Svijet | 22. 03. 2014. u 14:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 200 ljudi bez oružja zauzelo je u subotu ukrajinsku zračnu bazu Belbek u Novofedorivki, na zapadu Krima.

Uz povike "Rusija, Rusija" upali su u bazu i počeli da razbijaju prozore. Ukrajinski vojnici su se zabarikadirali u zgradama i bacali dimne bombe s krovova.

Ruski časnici su izvana posmatrali militante kako skidaju ukrajinsku zastavu i podižu zastavu ruske mornarice. Jedan ruski časnik je zatim ušao u zgradu da pregovara s Ukrajincima.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane na Krimu Vladislav Seleznev je izjavio da su se vojnici povukli u zgradu zapovjedništva baze.

"Među napadačima ima nekoliko stanovnika, ali mnogi drugi nisu odavde. Ne poznajemo njihova lica", kazao je Seleznev.

U međuvremenu, ruske snage preuzele su kontrolu nad jedinom ukrajinskom podmornicom na Krimu Zaporožje i postavili rusku zastavu, priopćila je danas ruska Crnomorska flota.

"Bivša ukrajinska podmornica Zaporožje ušla je prije sat vremena u sastav podmorničke divizije ruske Crnomorske flote", rekao je glasnogovornik flote Vjačeslav Trukačjov za AFP.

Ukrajinska zastava na podmornici zamijenjena je zastavom ruske mornarice sa plavim križom na bijeloj pozadini.

Podmornica je prethodno bila stacionirana u obližnjem zaljevu Striletska, koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Ruske snage su ovog tjedna preuzele nekoliko ukrajinskih brodova kao i sjedište mornarice u Sevastopolju, čime su ojačali svoju vojnu nazoćnost na poluotoku nakon odluke ruskih i krimskih vlasti da se Krim i Sevastopolj pripoje Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close