Otkrivaju dokumenti

Rusi tajnim oružjem pokušali napasti Starlink?

Sustav koji je dizajniran za zaštitu ruskih satelita navodno se može upotrijebiti za napad na neprijateljske sustave. SpaceX, tvrtka koja posjeduje Starlink, odbila je komentirati ove informacije.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2023. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija pokušava tajnim oružjem blokirati pristup ukrajinske vojske internetu putem Starlinka, objavio je Washington Post, a prenosi Index.hr, pozivajući se na tajno izvješće američkih obavještajnih službi koje je nedavno procurilo na Discord.

Prema informacijama The Washington Posta, Moskva je mjesecima eksperimentirala sa svojim sustavom za elektroničko ratovanje Tobol u pokušaju da u Ukrajini blokira funkcioniranje pružatelja usluga satelitskog interneta Starlink.

Sustav za obranu koriste za napade?

Sustav koji je dizajniran za zaštitu ruskih satelita navodno se može upotrijebiti za napad na neprijateljske sustave. SpaceX, tvrtka koja posjeduje Starlink, odbila je komentirati ove informacije.

U svibnju prošle godine Musk je na Twitteru objavio da je Starlink pokazao svoju otpornost na pokušaje ometanja i hakiranja, ali da se čini da Rusi intenziviraju svoje napore.

Kostjantin Zhura, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane, rekao je da su dužnosnici u Kijevu svjesni napora Rusije i poduzimaju mjere da ih neutraliziraju. Rusko veleposlanstvo u SAD-u nije Washington Postu odgovorilo na zahtjev za komentar.

Washington Post piše da se Starlink pokazao vitalnim za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prijenosne terminale za komunikaciju i prenošenje obavještajnih podataka. Ruske su snage onemogućile korištenje druge komunikacijske opreme, uključujući radio i mobilne telefone, ali satelitske signale teže je ometati.

Tri potencijalne lokacije

Nije jasno jesu li prekidi rada Starlinka koji su prijavljeni u Ukrajini bili rezultat ruskih eksperimenata s Tobolom ili drugih sustava za ometanje veze, poput sustava Tirada-2 koji se postavlja na kamion.

Analitičari su identificirali najmanje sedam kompleksa Tobol u Rusiji, a svi se nalaze pored objekata koji se koriste za praćenje satelita.

Iako bi rusko pozicioniranje kompleksa Tobol diljem zemlje moglo sugerirati da se oni koriste u obrambene svrhe, američke obavještajne službe procjenjuju da bi tri lokacije mogle biti pogodne za ofenzivne operacije: jedna lokacija izvan Moskve, lokacija u blizini Krima i druga u ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

Kopirati
Drag cursor here to close