Valerii Zaluzhnyi

Rusi podižu ogromnu vojsku za ponovni napad na Kijev

''Rusi treniraju i pripremaju oko 200.000 novih vojnika. Ne sumnjam da će ponovno krenuti na Kijev”, rekao je glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Vijesti / Svijet | 15. 12. 2022. u 20:51 Bljesak.info
Ukrajina se priprema za moguću rusku invaziju iz Bjelorusije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija se priprema za novi napad na Ukrajinu "već u siječnju, ali vjerojatnije u proljeće", nastojeći potisnuti ukrajinske snage i potencijalno poduzimajući drugi pokušaj zauzimanja Kijeva'', rekao je Valerii Zaluzhnyi, glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga za list Economist.

''Rusi treniraju i pripremaju oko 200.000 novih vojnika. Ne sumnjam da će ponovno krenuti na Kijev”, rekao je Zalužni, dodavši da Rusija ima rezervu od 1,2 do 1,5 milijuna ljudi.

Ruska vojska može pokrenuti veliku ofenzivu iz Donbasa na istoku, s juga ili iz Bjelorusije na sjeveru Ukrajine, mišljenja je glavni zapovjednik ukrajinske vojske.

Zalužni je rekao da se protiv Rusije "može boriti, protiv nje se mora boriti danas, ovdje i sada", ali Ukrajini za to treba više resursa.

Dodao je da ukrajinske oružane snage imaju dovoljno vojnika, ali im je potrebno više oružja. Da bi mogla osloboditi sve teritorije koje je Rusija okupirala od početka invazije punog opsega 24. veljače, Ukrajina će trebati 300 tenkova, oko 700 borbenih vozila pješaštva i 500 haubica, navodi vrhovni zapovjednik.

Rusija je započela ofenzivu na Kijev sveopćim ratom u veljači. Iako su mnogi predviđali da će Kijev biti zauzet za nekoliko dana, grad nije pao.

Otprilike mjesec dana kasnije, ruske trupe bile su prisiljene povući se iz područja oko Kijeva i ostatka sjevera Ukrajine.

Trenutno borbe bjesne na istoku Ukrajine, gdje je unatoč hladnoći, kiši i lošem vremenu, na tisuće vojnika direktno angažirano u borbenim djelovanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close