Kina

Rudari zatrpani sedam dana

Nesreća se dogodila 10. siječnja u rudniku zlata u mjestu Qixija, u istočnoj provinciji Shandong, kada su zarobljene 22 osobe na dubini od 600 metara od ulaska u rudnik.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2021. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest od 22 rudara zarobljenih sedam dana u eksploziji rudnika zlata u Kini su živi, uspjeli su noćas protururiti poruku do spasilaca, javili su danas kineski državni mediji.

Kineska agencija Xinhua navodi da se u poruci proturenoj sinoć kroz prolaz za spašavanje navodi da ne znaju što je s ostalih 10 rudara.

U ručno napisanoj poruci navodi se da su četiri rudara ozlijeđena, a da se stanje drugih pogoršava zbog nedostatka svježeg zraka i ulaska vode.

Nesreća se dogodila 10. siječnja u rudniku zlata u mjestu Qixija, u istočnoj provinciji Shandong, kada su zarobljene 22 osobe na dubini od 600 metara od ulaska u rudnik.

Teško su oštećene ljestve koje vode do dubine rudnika i kablovi za komunikaciju. Spasioci su ipak uspjeli produbiti uzan prolaz i čuli su ovog vikenda udarce, što je bio znak života.

Više od 300 spasilaca pokušava raskrčiti put do rudara dok buše novi prolaz da stignu do mjesta gdje su rudari zarobljeni.

"Nastavite sa naporima spašavanja. Imamo nade, hvala vam", piše u poruci napisanoj olovkom na listu iz bilježnice i objavljenoj na websiteu agencije Xinhua.

Javna televizija CCTV je prenijela slike spasilaca kako kablom spuštaju hranu i zatim izvlače poruku rudara.

Direktori rudnika su privedeni pošto nisu prijavili nesreću više od jednog dana, prenijela je Beta.

U dvije nesreće u rudnicima u jugozapadnom gradu Chongchingu prošle godine stradalo je 39 rudara, zbog čega je vlada naložila još jednu reviziju sigurnosnih mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close