Putin slavi 70. rođendan

Rođendan u sjeni rata

Povodom rođendana ruskog predsjednika oglasio se i moskovski patrijarh Kiril koji je pozvao sve građane i svećenike da se mole za zdravlje Vladimira Putina.
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2022. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas slavi 70. rođendan. Za razliku od prethodnih godina kada je rođendane slavio širom Rusije, ovaj put rođendan će ostati u sjeni ruske invazije na Ukrajinu.

Povodom rođendana ruskog predsjednika oglasio se i moskovski patrijarh Kiril koji je pozvao sve građane i svećenike da se mole za zdravlje Vladimira Putina.

Također, savjetovao je vjernicima da se ne mole samo 7. listopada, već i sljedećih dana.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin napunit će danas 70. godina. Njegova Svetost patrijarh moskovski Kiril potiče sve monahe, svećenike i građane da se na današnji dan usrdno mole u svojim domovima za zdravlje prvog čovjeka ruske države", stoji u pismu patrijarha, piše Kommersant.

Inače, prethodnih godina Vladimir Putin je često rođendane provodio u prirodi s najbližim suradnicima i ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Rođendan 2019. godine ruski predsjednik proslavio je u planinama južnog Sibira, točnije u regiji Tuva koja graniči s Mongolijom.

"U pratnji Putina bio je i ministar obrane Sergej Šojgu te su zajedno brali gljive. Kasnije su se odmarali i pili čaj", prenijeli su tada ruski mediji.

Putin je rođen 1952. u Sankt Petersburgu, a samog sebe u djetinjstvu je opisao kao "siledžiju" koji je u školi počeo trenirati i izučavati borilačke vještine, odnosno judo, kako bi "potvrdio svoju poziciju u čoporu". Njegova agresija nije bila ograničena samo na strunjaču, već ju je često iskazivao i na ulicama rodnog grada. Ulične tučnjave, svađe su mu usadile modus operandi koji je definirao njegovu dugu vladavinu u Rusiji.

''Shvatio sam da u svakoj situaciji, bilo da sam u pravu ili u krivu, moram biti jak. Morao sam moći odgovoriti'', rekao je Putin 2012. godine, na samom početku svog trećeg mandata.

Takvim pristupom nemilosrdno je pritiskao oporbu, a sudove, parlament, državnu televiziju je pretvarao u svoje vjerne marionete. Čini se da je upravo rat u Ukrajini uzdrmao pažljivo vođen i utvrđen politički sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close