Hrvatske zračne protupožarne snage

RescEU: Hrvatski kanaderi spremni i za intervencije u BiH

Hrvatske zračne protupožarne snage su u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada deklarirale spremnost sudjelovanja kroz dva modela.
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska vojska sa zračnim protupožarnim snagama drugu godinu zaredom sudjeluje u Europskom mehanizmu civilne zaštite (RescEU)

Zračne protupožarne snage Hrvatske vojske započinju s dežurstvima u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).

Ovo je drugu godinu zaredom kako zračne protupožarne snage s avionima Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne ''Pukovnik Mirko Vukušić'' u Zemuniku stavljaju svoje resurse u zajednički europski mehanizam zaštite od požara.

Ovim projektom Europska unija (EU) uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Foto: Darko Maretić / https://www.airplane-pictures.net/

Hrvatske zračne protupožarne snage su u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada deklarirale spremnost sudjelovanja kroz dva modela.

U prvom modelu određeno je sudjelovanje dva Canadaira CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka, od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju na način da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze.

Drugi model podrazumijeva višednevni angažman jednog Canadaira u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju nekoliko dana na zadaći.

Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je Eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali također i za pružanjem pomoći u drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara.

''Zajedno sa ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć'', poručio je pukovnik Vacenovski.

Kopirati
Drag cursor here to close