Rat u Ukrajini

Reakcije na rusko granatiranje: Kao i obično, civili plaćaju najvišu cijenu

Novi val ruskih raketnih napada "rezultirao je golemom štetom u civilnim područjima, pri čemu su ubijeni i ranjeni deseci ljudi", rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2022. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je, komentirajući jutrošnji golemi ruski raketni napad na ukrajinske gradove, rekao da je "duboko šokiran".

Novi val ruskih raketnih napada "rezultirao je golemom štetom u civilnim područjima, pri čemu su ubijeni i ranjeni deseci ljudi", rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric, dodajući da se radi o "još jednoj neprihvatljivoj eskalaciji" u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Kao i obično, civili plaćaju najvišu cijenu", dodao je.

Ursula von der Leyen: Šokirana sam i užasnuta, ovo neće zastrašiti Ukrajince

Premijerka Estonije Kaja Kallas i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavile su zajednički video snimljen na graničnom prijelazu između Estonije i Rusije.

"Šokirana sam i užasnuta okrutnim napadom na Kijev i ostale ukrajinske gradove. Rusija je još jednom cijelom svijetu pokazala za što se zalaže - za teror i brutalnost. Odgovorni moraju biti kažnjeni. Tugujemo za žrtvama, izrazila sam iskrenu sućut našim ukrajinskim prijateljima. Znam da Ukrajince ovo neće zastrašiti, a Ukrajinci znaju da ćemo biti uz njih koliko god bude potrebno", rekla je von der Leyen, a na nju se potom nadovezala Kallas

"Stojimo ovdje na istočnoj granici Europske unije. U pozadini je Rusija. Šaljemo jasnu poruku svim Ukrajincima - podržavamo vas na sve moguće načine. Ono što moramo napraviti je poslati sustave protuzračne obrane Ukrajini, tako da Ukrajinci mogu zaštititi svoje gradove, svoje civile. Rusija, naime, eskalira štetu koju nanosu civilima. Mi stojimo uz žrtve. Stojimo uz Ukrajinu", rekla je Kallas.

Kličko: Ovo je velik teroristički napad, prijete novi udari

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na svom Telegram kanalu objavio nove informacije o jutrošnjem ruskom raketnom napadu na glavni grad Ukrajine.

Kaže da su "ruski barbari lansirali velik teroristički napad" na Kijev, u kojem je najmanje peteri ljudi ubijeno u jutrošnjem napadu.

"Jutros i tijekom dana pogođeno je više područja Kijeva, a naročito centar grada. Pomahnitali agresor također je pogodio nekoliko važnih infrastrukturnih objekata", rekao je Kličko, dodajući da je "zasad potvrđena smrt petero ljudi, a 51 osoba je ozlijeđeno".

Od 51 ozlijeđene osobe, 42 su prebačene u bolnicu.

"Prijetnja novim napadima se nastavlja", zaključio je Kličko.

Stigla prva reakcija Indije na golemi ruski raketni napad na Ukrajinu

Indija, jedna od geopolitički najvažnijih zemalja na svijetu, reagirala je na jutrošnji golemi ruski raketni napad na ukrajinske gradove.

Ministarstvo vanjskih poslova Indije izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog eskalacija sukoba u Ukrajini. Glasnogovornik ministarstva Arindam Bagchi rekao je da je Indija "spremna podržati sve pokušaje deeskalacije sukoba u narednim tjednima".

"Ponavljamo - eskalacija sukoba nije ni u čijem interesu. Pozivamo na hitan prekid neprijateljstva i povratak na put diplomacije i dijaloga", rekao je.

Njemačka: Ukrajini uskoro stiže naš sustav protuzračne obrane

Njemačka će Ukrajini u roku od nekoliko dana isporučiti prvi od četiri obećana sustava protuzračne obrane tipa IRIS-T SLM, potvrdila je ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Novi raketni napad na Kijev i mnoge druge gradove pokazuje koliko je važno opskrbljivati Ukrajinu sustavima protuzračne obrane", rekla je Lambrecht.

"Ruski napadi projektilima i dronovima naročito teroriziraju civilnu populaciju. Zbog toga sad šaljemo sustave protuzračne obrane Ukrajini", dodala je njemačka ministrica obrane, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close