svako zlo za neko veće

Rat protiv Islamske države vraća Al Qaedu na pozornicu

Vijesti / Svijet | 08. 02. 2016. u 20:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat protiv Islamske države u Siriji i Iraku mogao bi rezultirati jačanjem Al Qaede, terorističke organizacije koja je zadnjih godina pala u drugi plan. Upozoravaju na to američki stručnjaci za sigurnost.

Al Qaeda je u proteklom desetljeću bila najveći američki neprijatelj. Sada, tvrde američki stručnjaci, vođe Al Qaede koriste činjenicu da su vojne operacije i pozornost javnosti usmjerene ka Islamskoj državi, kako bi osnažili svoje redove i pripremili se za nove akcije.

Washingtonu ‘zamazane’ oči

U sigurnosno-obavještajnim krugovima govori se kako je moguća pobjeda nad ISIS-om u Siriji i Iraku ‘zamazala oči’ američkoj administraciji koja ne shvaća da se Al Qaeda ponovo rađa.

Sirijsko krilo Al Qaede, poznato pod imenom Džabat al Nusra, nije na izravnoj meti napada savezničke koalicije koju predvodi SAD, prenosi B92.

Kaos u Siriji ide na ruku Al Qaedi

''Posljednjih dana položaji Al Qaede u Siriji su pod udarima, a američki dužnosnici prate situaciju kako bi uvidjeli hoće li se održati bliski odnosi Al Qaede i sirijskih snaga, čak i ako borci budu prisiljeni pobjeći s prve crte bojišta'', piše portal Daily Beast.

Neimenovani dužnosnik američke vojske izjavio je tom portalu kako postoji velika zabrinutost zbog jačanja snaga Džabat al Nusre i Al Qaede, ali i zbog toga što bi zračni napadi i kaos u Siriji mogli ostaviti otvorena vrata novim terorističkim akcijama.

Kopirati
Drag cursor here to close