504 dana i deset sati do roka

Rastu strahovanja o Brexitu bez sporazuma

Vijesti / Svijet | 10. 11. 2017. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je 504 dana i deset sati ostalo do roka od 29.  ožujka 2019., proces Brexita u petak je prevalio polovinu puta.

Pregovarači s dvije strane Engleskog kanala pokušavaju, međutim, bezuspješno postići dugo očekivani napredak u šestom krugu razgovora, povećavajući strahovanja širom Europe o scenariju Brexita bez sporazuma.

''Ne čekajte da objavimo velike odluke. U posljednjim danima se raspravljalo o pojašnjenju stavova dvije strane, o tehničkim pitanjima'' izjavio je novinarima šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier.

''Samo dovoljan i stvaran napredak u tri ključne teme pregovora omogućit će drugu fazu razgovora'', kazao je.

Tri ključne teme su prava građana dvije strane nakon Brexita, finansijsko rješenje i granica s Irskom.

''Ovo je ozbiljan posao. Ako želimo pronaći put naprijed, to će zahtijevati fleksibilnost i pragmatizam s obje strane, što je Michel i naglasio'', izjavio je šef britanskog pregovaračkog tima David Davis na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barnierom u sjedištu EU.

''Pokrenut u četvrtak u Bruxellesu, dvodnevni šesti krug pregovora o Brexitu podudario se s polovinom puta za taj proces - 505 dana od referenduma i 505 dana dok Britanija i službeno ne napusti EU, što će biti jedna od glavnih tema zimskog samita EU u prosincu''

Dugo očekivani pregovori o Brexitu pokrenuti su 19. lipnja, godinu dana nakon što je britanski narod glasovao da napusti blok tjesnom većinom glasova 23. lipnja 2016.

May je poslala pismo EU s obavještenjem o Brexitu, pokrečući i službeno dvogodišnje odbrojavanje do britanskog napuštanja bloka nakon više od 44 godine čllanstva u njemu, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close