Sa svih strana

Raste pritisak na Izrael za prekid vatre u Gazi

''Gdje god da idemo, ima bombardiranja, mučenika i ranjenika'', rekla je Iman Dergham, raseljena Palestinka.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2024. u 08:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael se u utorak suočio sa sve većim međunarodnim pritiskom da pristane na prekid vatre s Hamasom, dok je planirao upad u grad Rafah na jugu Gaze gdje je zarobljeno više od milijun Palestinaca.

Direktor CIA-e William Burns treba u utorak doći u Kairo na novu rundu pregovora o prekidu vatre uz posredovanje Katara koji bi privremeno zaustavio borbe u zamjenu da Hamas oslobodi taoce.

Njegova planirana posjeta dolazi nakon što su Washington i Ujedinjeni narodi upozorili Izrael da ne izvodi kopnenu ofanzivu na Rafah bez plana za zaštitu civila, koji kažu da nemaju kuda otići.

''Gdje god da idemo, ima bombardiranja, mučenika i ranjenika'', rekla je Iman Dergham, raseljena Palestinka.

Tijekom posjete Bijeloj kući u ponedjeljak, jordanski kralj Abdulah II zalagao se za potpuni prekid vatre kako bi se okončao četveromjesečni rat.

''Ne možemo priuštiti izraelski napad na Rafah. Sigurno će proizvesti još jednu humanitarnu katastrofu'', rekao je monarh čija zemlja ugošćuje veliki broj palestinskih izbjeglica.

''Ne možemo stajati po strani i pustiti da se ovo nastavi. Potreban nam je trajni prekid vatre sada. Ovaj rat se mora okončati'', kazao je on.

Nakon što je prošlog tjedna odbacio Hamasove uvjete za primirje, Izrael je u ponedjeljak izveo akciju u Rafahu prije jutra u kojoj su oslobođena dva taoca i ubijeno oko 100 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close