Poplave

Raste broj mrtvih u Pakistanu

U Pakistanu su poplave zahvatile trećinu zemlje, a prethodila su im četiri toplotna vala i šumski požari
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2022. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama u Pakistanu nastavio je rasti u subotu s 57 novih žrtava, među kojima je i 25-ero djece, dok se vlasti suočavaju s operacijama potrage i spašavanja obujma bez presedana.

Tijelo na visokom nivou uspostavljeno da koordinira spasilačke napore sastalo se u Islamabadu u subotu po prvi put, pod predsjedavanjem premijera Shehbaza Sharifa kako bi se suočilo s posljedicama katastrofe.

Foto: Anadolija /  Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 milijuna ljudi, i u katastrofi je poginulo najmanje 1.265 ljudi, među kojima i 441 dijete. Poplave, uzrokovane klimatskim promjenama, još se šire.

Obujam smrtnosti među djecom povećao je brige. U petak je agencija UN-a za djecu (UNICEF) saopćila da postoji rizik od još više smrtnih slučajeva djece zbog zaraznih bolesti nakon poplava.

U Pakistanu su poplave zahvatile trećinu zemlje, a prethodila su im četiri toplotna vala i šumski požari, rekao je čelnik državne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama na sastanku na visokom nivou, naglašavajući posljedice klimatskih promjena u toj zemlji južne Azije.

Foto: Anadolija /  Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan

''Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan. Nismo imali proljetnu sezonu, suočavali smo se s četiri toplotna vala koji su izazvali požare velikog obima širom zemlje'', poručio je čelnik Nacionalne agencije za suočavanje s prirodnim katastrofama, general pukovnik Akhtar Nawaz, na brifingu najvišeg državnog čelništva, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close