Nije se javio u zatvor

Raspisana tjeralica za Zoranom Mamićem

Očekuje se da će se Mamićevi podaci uskoro pojaviti i na europskom uhidbenom nalogu.
Vijesti / Svijet | 12. 05. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MUP RH / Raspisana tjeralica za Zoranom Mamićem

Hrvatska policija raspisala je u srijedu tjeralicu za odbjeglim bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, dok istovremeno njegova brata Zdravka tužitelji u Livnu ispituju o optužbama koje je prijavio Uskoku.

Policija je na tjeralici, uz osobne podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za tjeralicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zlouporabe položaja i ovlasti, davanja mita i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, trebali bi uskoro biti objavljeni i na Europskom uhidbenom nalogu kojeg raspisuje Županijski sud u Zagrebu.

''Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u BiH zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko BiH odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u BiH do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici onda po Europskom uhidbenom nalogu'', pojasnio je ranije glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda suda Krešimir Devčić.

Dodao je da Zoran Mamić, za slučaj da ne dođe do njegovog uhićenja, ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora. Zastara izvršenja za kaznu na koju je osuđen Zoran Mamić nastupa nakon 15 godina, što znači da će bivši trener Dinama morati ostati u BiH do ožujka 2036. godine.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu. Bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. svibnja.

Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može i podnijeti molbu za odgodom izdržavanja zatvorske kazne. Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Kopirati
Drag cursor here to close