Kazna

Raspisana potjernica za Titovim unukom

Kako Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde od tog suda zatražilo je suglasnost za raspisivanje međunarodne, Interpolove potjernice...
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspisana potjernica za Titovim unukomZa unukom nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom (70) raspisana je potjernica MUP-a Srbije radi izvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u svibnju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu zbog izazivanja prometne nesreće u kolovozu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov suputnik G.P.

Irina Kovačević, glasnogovornica Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za provođenje izvršenja kazne, precizirala je za Tanjug da je ova potjernica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritorij Srbije.

Kako Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde od tog suda zatražilo je suglasnost za raspisivanje međunarodne, Interpolove potjernice, dodala je Kovačević i napomenula da je u toku prikupljanje podataka neophodnih za davanje suglasnosti.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bjegu od 2008. godine i vjeruje se da živi u Hrvatskoj.

Apelacijski sud u Beogradu je u svibnju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo G.P., koji je bio sa Brozom u automobilu, dok su Ž.P. i E.B. zadobili teške tjelesne ozljede.

Broz je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi. Osuđen je zbog kaznenog djela teško djelo protiv sigurnosti javnog prometa. On je odmah poslije udesa pobjegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhićen 21. siječnja 2008. na graničnom prijelazu Batrovci, kad je pokušao ući u Srbiju.

Poslije tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzeta putovnica i naloženo da se na 15 dana javlja policiji. Krajem ožujka 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio obranu, izazvavši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobjegao.

Točnije, nije se pojavio na ročištima u svibnju, lipnju i rujnu 2008, pa sud u listopadu te godine za njim raspisao međunarodnu potjernicu radi provođenja kaznenog postupka. Nova potjernica se raspisuje radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano spomenutom presudom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close