Iskopali rupu

Radnici oštetili Kineski zid

Vijesti / Svijet | 05. 09. 2023. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Policija okruga Youyu / Radnici oštetili Kineski zid

Građevinski radnici su bagerom oštetili dio Kineskog zida u pokrajini Shanxi pri pokušaju da naprave prečicu do terena. Policija navodi da je privela dvoje osumnjičenih radnika te da je pokrenuta istraga incidenta.

38-godišnji muškarac i 55-godišnja žena radili su u blizini poznatog spomenika i iskopali prolaz, odnosno proširili postojeću rupu u Kineskom zidu kako bi kroz nju mogao proći bager.

Vlasti navode da su napravili nepovratnu štetu integritetu Velikog zida Ming i sigurnosti kulturnih spomenika, piše BBC.

Smješten u okrugu Youyu, 32. Veliki zid dio je Velikog zida dinastije Ming te spada u zaštićene kulturne spomenike.

Veliki kineski zid, koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1987. godine, kontinuirano je građen i obnavljan od oko 220. godine prije Krista do dinastije Ming u 17. stoljeću kada je postao najveća vojna građevina na svijetu.

Velik dio onoga što posjetitelji danas vide izgrađeno je za vrijeme dinastije Ming. Neki su se dijelovi zida tijekom godina oštetili ili urušili, osobito u udaljenim ruralnim područjima.

Beijing Times je 2016. ukazao na to da je više od 30% Velikog zida Ming potpuno nestalo, a samo 8% se smatra dobro očuvanim.

Kopirati
Drag cursor here to close