Bivši ruski časnik o tajnom životu ruskog vođe: On se patološki boji za svoj život
Ovaj prebjeg tvrdi da ruski predsjednik ne koristi internet

Bivši ruski časnik o tajnom životu ruskog vođe: On se patološki boji za svoj život

Vijesti / Svijet | 05. 04. 2023. u 11:37 Bljesak.info / Večernji.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gleb Karakulov (35) bivši je časnik FSO-a koji je pobjegao iz Rusije. Dao je ekskluzivni intervju za Dossier Center, u kojem je govorio o svojoj službi, bijegu od vlasti i radu s Vladimirom Putinom.

Karakulov je pobjegao na sigurno preko Istanbula dok je bio na poslovnom putu u Kazahstanu u listopadu 2022. nakon što je pratio Putina na više od 180 putovanja u proteklih 13 godina. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Bivši časnik FSO-a za Dossier Center tvrdi da je predsjednik Putin odlučio ostati "u svom bunkeru" radije nego putovati jer je paranoičan oko pokušaja atentata, prenosi Yahoo.com.

Ruski predsjednik također navodno putuje s kutijom visokom 2,5 metara kako bi spriječio curenje svojih tajnih razgovora i prisluškivanje Zapada. Ustvrdio je i da je navodno već četvrtu godinu zaredom u izolaciji zbog straha da se ne zarazi koronavirusom, a osoblje može raditi u istoj prostoriji s Putinom tek nakon dva tjedna izolacije.

Kazao je da se Putin ne koristi mobilnim telefonom ili internetom, što znači da se njegovo znanje o događajima filtrira preko tajnih službi i ono što gleda na ruskoj TV pod kontrolom države, kaže bivši časnik. "On se patološki boji za svoj život", kazao je. 

Govoreći o ratu u Ukrajini, Karakulov je uputio apel časnicima da iznesu dokaze o Putinu kao "ratnom zločincu".

"Ovo što se sada događa u Ukrajini, sva ova razaranja, ovaj agresorski rat, terorizam i genocid ukrajinskog naroda – nema druge riječi za to – sve je to kazneno djelo. Naš predsjednik postao je ratni zločinac", kazao je.

Bivši službenik FSO-a rekao je da nije upoznat s navodnom Putinovom vezom s gimnastičarkom Alinom Kabaevom (39) i njihovom malom djecom, ali je potvrdio da ruski predsjednik ima palaču na vrhu litice vrijednu milijardu funti u Gelendžiku na Crnom moru i privatnu jahtu Šeherezada, u koji je predsjednik Putin navodno usmjerio milijune nezakonitih sredstava, kako su ranije otkrili ruski neovisni mediji.

Odgovarajući na glasine da je ruski predsjednik neizlječivo bolestan, Karakulov je rekao da ne zna ni za jednu vjerodostojnu informaciju da Putin ima ili je imao rak u prošlosti, tvrdeći da to nije nešto o čemu se raspravlja među njegovim kolegama.

"Ako ima ikakvih zdravstvenih problema, to mora biti zbog njegovih godina. Pa, vjerojatno ih ima. Ali nije ništa previše ozbiljno, pretpostavljam", rekao je Karakulov.

Glavno iz intervjua:

Projekt "Dossier" objavio je intervju s kapetanom Glebom Karakulovim, službenikom Federalne službe sigurnosti koji je pobjegao u inozemstvo i imao osobno iskustvo rada s Putinom

Glavno iz intervjua:

- Putin je hospitaliziran u Centralnoj kliničkoj bolnici u travnju 2022. godine, nakon što je Ukrajina odbila kapitulirati u ratu i ruska vojska je bila prisiljena povući trupe iz Kijevske regije.

- Putin putuje u svoju rezidenciju u Valdaju oklopnim vlakom, a za dužnosnike Federalne službe sigurnosti, supruga ruskog predsjednika je Alina Kabaeva.

- Unatoč svim isprikama, palača u Gelendžiku pripada Putinu, a tamo su bile osigurane predsjedničke specijalne komunikacije.

- Sve Putinove rezidencije imaju potpuno iste urede, tako da je nemoguće reći gdje se on nalazi prema fotografijama/video zapisu.

- Putin ne koristi mobitel i internet, informacije dobiva iz operativnih izvješća predstavnika sigurnosnih službi.

- Osim "nuklearnog kofera", sva putovanja za Putina nose i "kocku" veću od dva metra s radnom stanicom. Služi za tajne pregovore.

O Putinu osobno:

"Što se tiče njegovog ponašanja [Putin 2009. i sada] dvije su različite osobe. Mislim, sjećamo se kad je bivši direktor FSB-a postao premijer, a zatim predsjednik, bio je energičan, aktivan. Bio je jednako aktivan do 2020. Sudeći po službenim putovanjima bilo ih je stvarno puno.A sada je jako izoliran.Zatvorio se od svijeta svakakvim barijerama, istom karantenom, nedostatkom informacija.Njegova percepcija stvarnosti je iskrivljena. "

Karakulov je radio kao inženjer u predsjedničkom uredu za komunikacije od 2009. prije nego što je pobjegao u inozemstvo u listopadu 2022. Novinari ga nazivaju najvišim pripadnikom ruskih sigurnosnih službi koji je pobjegao iz zemlje nakon početka rata u Ukrajini i koji je osudio invaziju.

Kopirati
Drag cursor here to close