Ali više nije?

Putin priznao da je ruska vojska bila u Ukrajini

Vijesti / Svijet | 17. 04. 2014. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak na televiziji u okviru programa pitanja - odgovori da je u Ukrajini jedini izlaz "dijalog" a ne pribjegavanje sili koje zemlju vodi prema "ponoru".

''Red u zemlji se može uspostaviti dijalogom, u demokratskim procedurama, a ne koristeći naoružane snage, tenkove i zrakoplovstvo'', izjavio je Putin.

''Podsjećam vas da je Vijeće federacije (gornji dom parlamenta) odobrilo predsjedniku pravo da upotrijebi vojnu silu u Ukrajini''

''Umjesto dijaloga, oni su počeli prijetiti još više i poslali su na civilno stanovništvo tenkove i zrakoplove. To je težak zločin onih koji su na vlasti u Kijevu'', dodao je ruski predsjednik.

O razgovorima Ukrajine, Rusije, EU-a i SAD-a, koji se u četvrtak održavaju u Ženevi, Putin je kazao kako smatra da je vrlo važan početak pregovora, jer je važno da se razmisli zajedno o rješenju krize te o istinskom dijalogu.

Što se tiče tvrdnji o umiješanosti ruskih snaga u neredima, Putin je kazao da je sve to "glupost".

''Nema ruskih jedinica na istoku Ukrajine ni specijalnih službi ni instruktora. To su lokalni stanovnici'', kazao je ali i prvi put priznao da su ruske naoružane snage bile prisutne na Krimu u ožujku, za vrijeme referenduma koji je omogućio pripojenje ukrajinskog poluotoka Rusiji.

''Iza krimskih snaga za samoobranu bili su naši vojnici. Ponašali su se korektno'', izjavio je Putin.

''Trebalo je štititi ljude'', dodao je.

Putin nije isključio slanje ruskih trupa u četvrtak na istok Ukrajine, ali je rekao da se nada da neće morati i da će se kriza moći riješiti diplomacijom.

''Podsjećam vas da je Vijeće federacije (gornji dom parlamenta) odobrilo predsjedniku pravo da upotrijebi vojnu silu u Ukrajini'', rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

''Istinski se nadam da neću morati iskoristiti ovo pravo i da ćemo sva pitanja koja nas pritišću riješiti političko-diplomatskim putem'', dodao je . 

Istovermeno, objavljeno je kako je ukrajinsko tužiteljstvo otvorilo istragu protiv ruske državne banke Sberbank koju sumnjiči za "financiranje terorizma". Potvrdio je to državni tužitelj Oleg Mahnicki za privatnu televiziju Kanal 5.

''Financiranje 14 banaka koje financiraju separatizam je prekinuto. Više od 300 kriminalnih istraga je pokrenuto na sudovima'', kazao je on ne navodeći pojedinosti o tim bankama.

O svemu je progovorio i predsjednik Češke Miloš Zeman koji je izjavio da je Ukrajini potreban jak lider, a ne ''jedan od onih bandita, koji su dosad bili na vlasti, pa makar to bila i žena s osmijehom anđela i lijepom pletenicom''.

On smatra da Ukrajini neće pomoći ni Europska unija, jer će novac nestati u ''džepovima oligarha'', prenio je radio Glas Rusije.
''Što se tiče rusko-ukrajinskih odnosa, Kijev ima veoma jakog protivnika'', rekao je Zeman, misleći na predsjednika Vladimira Putina, prenosi Tanjug.
''To je hladnokrvni šahist koji zna iskoristiti sve slabosti svojih protivnika'', rekao je češki predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close