25 godina na vlasti

Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom

Putin je izrekao prisegu pred stotinama razdraganih uzvanika na svečanosti u velebnoj palači u Kremlju optočenoj zlatom.
Vijesti / Svijet | 07. 05. 2024. u 20:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin peti je put prisegnuo za predsjednika Rusije. Tijekom četiri predsjednička i dva premijerska mandata, na vlasti je dosad bio točno četvrt stoljeća – od 1999. godine.

Putin je izrekao prisegu pred stotinama razdraganih uzvanika na svečanosti u velebnoj palači u Kremlju optočenoj zlatom.

Među uzvanicima je bio i holivudski glumac Steven Seagal, koji je štovatelj lika i djela ruskog predsjednika, a ovo mu nije prvi dolazak u Kremlj.

Vladimir Putin započeo je svoj peti mandat zahvaljujući naciji na potpori i vojsci koja ratuje u Ukrajini, javljaju agencije.

"Želio bih zahvaliti sudionicima specijalne vojne operacije, želio bih zahvaliti svima koji se bore za našu domovinu", rekao je i dodao da će sudbinu Rusije odrediti sami.

Putin je rekao da Rusija ne odbija dijalog sa zapadnim zemljama o suradnji. Kazao je da je Rusija spremna postati iskreni partner sa svakim tko je za to voljan.

"Ne odbijamo čak ni dijalog sa zapadnim zemljama. No vidjet ćemo hoće li oni nastaviti kočiti razvoj Rusije i nastaviti vršiti pritisak na našu zemlju ili će tražiti načine za suradnju s nama", poručio je Putin.

"Mi smo jedinstven i veliki narod i zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i provesti i ostvariti sve ono što sanjamo. Zajedno ćemo pobijediti", rekao je na kraju i dobio oduševljeni pljesak.

 

Glavni Putinovi ciljevi

Ono što slijedi nakon inauguracije znatno je važnije. Naime, tradicija i ruski zakon nalažu da polaganje prisege novog predsjednika pokreće rekonstrukciju vlade, što bi moglo baciti rijetko svjetlo na Putinovo stanje uma. Veliko je pitanje na koga će se od najbližih suradnika ruski predsjednik oslanjati u budućnosti.

Zasad ne pokazuje znakove da želi skrenuti sa svog trenutačnog puta uništavanja Kijeva, represije kod kuće i antagonizma prema Zapadu.

"Glavni je Putinov cilj proizvesti više oružja, održati gospodarstvo stabilnim, zaštititi ga od sankcija i boriti se protiv inflacije", rekla je Tatjana Stanovaja, politička analitičarka, za Politico.

"Ne bismo trebali očekivati reviziju te politike", dodaje. No mjera do koje Putin preispituje postavu ekipe zadužene za provedbu tog programa ponudit će uvid u to koliko je spreman odreći se starih navika kako bi osigurao budućnost svog režima.

Kopirati
Drag cursor here to close