Dijalog

Putin predstavio Trumpu plan za oružje

U ruskom dokumentu pod naslovom ''Dijalog o pitanju kontrole oružja'' predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma...
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2018. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu tijekom summita u Helsinkiju 16. srpnja niz konkretnih inicijativa u vezi s kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list Politico.

U ruskom dokumentu pod naslovom ''Dijalog o pitanju kontrole oružja'', u koji je Politico imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina, piše Srna.

''U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle surađivati kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar dio izgubljenog međusobnog povjerenja'', piše list.

U dokumentu se sugerira da bi Washington i Moskva trebale poduzeti korake u vezi s tenzijama u istočnoj Europi, uz provođenje vojnih aktivnosti, kao i da povećaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi, prenio je TASS.

Dokumentom se dvije strane pozivaju da iniciraju stručne konzultacije, kako bi prepoznale destabilizirajuće vrste oružja, a predlaže se i započinjanje dijaloga u formatu ''dva plus dva'' ministara obrane dvije zemlje, kao i šefova ruske i američke diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close