Visoke kazne

Putin potpisao zakon o proširenju ograničenja za 'LGBT propagandu'

Zakon proširuje prethodni ruski zakon protiv LGBT propagande koji je zabranjivao "demonstriranje" LGBT ponašanja djeci.
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2022. u 16:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se proširuju ruska ograničenja za promicanje onoga što naziva "LGBT propagandom", čime se zapravo zabranjuje svako javno izražavanje LGBT ponašanja ili načina života u Rusiji.

Prema novom zakonu, koji proširuje rusko tumačenje onoga što se kvalificira kao "LGBT propaganda", svaka radnja ili širenje bilo koje informacije koja se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama, može dovesti do kažnjavanja visokom globom.

Zakon proširuje prethodni ruski zakon protiv LGBT propagande koji je zabranjivao "demonstriranje" LGBT ponašanja djeci.

Dolazi u trenutku kada Kremlj vrši pojačani pritisak na manjinske grupe i Putinove protivnike u zemlji, gušeći nezavisne medijske grupe i dodatno gušeći slobodu govora dok Moskva pojačava desetljeće dugu kampanju za promicanje, kako navodi, "tradicionalnih" vrijednosti.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje parada ponosa i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je namjera novog zakona potpuno protjerati iz javnog života takozvane "netradicionalne" LGBT stilove života koje prakticiraju lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close