Sirija

Putin poslao robote na ratište

Vijesti / Svijet | 26. 12. 2015. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi put u povijesti potpuno robotizirane snage izvele su napad na tlu Sirije i eliminirale pobunjenike koji su zaposjeli strateški toranj „Sirijatela“. Roboti su stigli iz Rusije, a služili su kao prethodnica sirijskoj vojsci, koja je nakon toga osigurala 754 metra visok toranj.

U napadu na telekomunikacijsku kulu sudjelovalo je šest robota tipa „platform-M“ i četiri tipa „argo“. Njima su izravno iz Moskve upravljali ruski stručnjaci.

Operacija je započela izviđanjem na udaljenosti od 100 metara od utvrđenja koje su postavili pripadnici sirijske opozicije. Nakon što su primjetili robota, otvorili su vatru i time otkrili pozicije svojih strijelaca, nakon čega su ih strojevi naoružani artiljerijskim oružjem eliminirali.

Oko 200 metara iza „suvremenih terminatora“ išla je jedinica sirijske vojske, koja je sigurno osigurala područje i preuzela kontrolu nad telekomunikacijskim tornjem. Roboti su likvidirali oko 70 pobunjenika, a oni koji su uspjeli preživjeti pobjegli su prije dolaska vojske, navodi se u izvještaju. Sve vrijeme teritorij su nadlijetali dronovi, koji su skupljali obaveštajne podatke.

Ruski roboti podatke su slali u terenski zapovjedni centar „Andromeda-D“, koji im omogućava da međusobno komuniciraju, razmijenjuju podatke s terena i usklađeno s akcijom uništavaju protivnika. Podaci su također poslani i u sedište u Moskvi.

Roboti su opremljeni video-kamerama visoke rezolucije, te su čelnici iz Kremlja u izravnom prijenosu gledali osvajanje tornja. Ovaj napad pokazao je da Rusija ne udara samo na položaje Islamske države već da pored toga pomaže i predsjedniku Sirije Basharu al Assadu da se obračuna sa pripadnicima opozicije.

Očekuje se reakcija Sjedinjenih Država, koje od početka građanskog rata 2011. godine otvoreno podržavaju sirijsku opoziciju kako financijski, tako i logistički. Pentagon je uložio blizu milijardu dolara u obuku i naoružavanje „umjerenih pobunjenika“, što ipak nije donijelo očekivane rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close