'Pobjeda je osigurana'

Putin: Pobjeda Rusije u Ukrajini 'neizbježna'

Putin je, razgovarajući s radnicima u tvornici u Sankt Peterburgu koja proizvodi sisteme protivzračne odbrane, kazao da ukupna proizvodnja vojne opreme raste, iako je potražnja za njom porasla zbog onoga što on naziva "specijalnom vojnom operacijom"
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2023. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Getty Images / Vladimir Putin

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da moćni ruski vojno-industrijski kompleks povećava proizvodnju, i da je to jedan od glavnih razloga zašto će Rusija prevladati u Ukrajini.

Putin je, razgovarajući s radnicima u tvornici u Sankt Peterburgu koja proizvodi sisteme protivzračne odbrane, kazao da ukupna proizvodnja vojne opreme raste, iako je potražnja za njom porasla zbog onoga što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" Rusije u Ukrajini.

Pobjeda je osigurana

''Što se tiče postizanja krajnjeg rezultata i pobjede koja je neizbježna, postoji nekoliko stvari. To je jedinstvo i kohezija ruskog i multinacionalnog ruskog naroda, hrabrost i herojstvo naših boraca, i naravno, rad vojno-industrijskog kompleksa i fabrika poput vaše i ljudi poput vas'', izjavio je Putin.

''Pobjeda je osigurana, ne sumnjam u to'', dodao je.

Rekao je da su ruske kompanije za proizvodnju oružja proizvele otprilike isti broj protivzračnih projektila kao i ostatak svijeta zajedno, i tri puta više od Sjedinjenih Država.

Ranije je prisustvovao dešavanju s veteranima povodom obilježavanja 80. godišnjice ukidanja opsade grada iz Drugog svjetskog rata, tada poznatog kao Lenjingrad, koji su snage nacističke Njemačke blokirale skoro 900 dana.

On je poručio veteranima da se Rusija bori u Ukrajini da odbrani manjinske Ruse i one koji govore ruski, za koje Moskva navodi da su podložni sustavnoj diskriminaciji u Ukrajini.

Otimačina zemlje

Kijev odbacuje optužbe i tvrdi da Moskva to koristi kao izgovor za puku otimačinu zemlje u kolonijalnom stilu.

''Ono što danas radimo, uključujući i našu specijalnu operaciju, pokušaj je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo naš narod koji živi na tim teritorijama'', rekao je Putin.

''Ovo su naše istorijske teritorije'', rekao je on, misleći na činjenicu da su veliki dijelovi današnje Ukrajine nekada bili dio Ruskog carstva, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close