"Ovo je nož u leđa"

Putin: Ovo je izdaja, odgovor će biti žestok

"Radim sve kako bih odgovorio na ovaj napad i kako bih osigurao sigurnost našim građanima", rekao je Putin.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2023. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u izvanrednom televizijskom obraćanju u subotu da "oružana pobuna" plaćeničkih snaga Wagner grupe predstavlja izdaju, te da će svatko tko je uzeo oružje u ruke protiv ruske vojske biti kažnjen.

"Branit ćemo domovinu"

Putin je dodao da će učiniti sve da zaštiti Rusiju, te da će se poduzeti "odlučne akcije" da se stabilizira situacija u Rostovu na Donu. Čelnik Wagnera Evgenij Prigožin rekao je da su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim postrojenjima u tom gradu na jugu Rusije.

Putin je rekao da je ovo kriminalan čin i da će se Rusija braniti. Dodao je da svi trebaju biti jedinstveni te da ih se pokušava srušiti iznutra. "Ovo je nož u leđa", rekao je. "Ovo je izdaja, branit ćemo domovinu", dodao je. Usporedio je to sa situacijom u Prvom svjetskom ratu.

"Odgovor će biti žestok", dodao je. "Radim sve kako bih odgovorio na ovaj napad i kako bih osigurao sigurnost našim građanima", rekao je Putin. "Pozivam sve da ni na koji način ne sudjeluju u ovome", kaže.

Ruski predsjednik također upozorava na "neizbježnu kaznu" za one koji dijele rusko društvo. I kaže da je protuteroristički režim sada na snazi u glavnom gradu Moskvi i nekoliko drugih regija. Putin također naglašava da su "dane sve potrebne naredbe" za suočavanje s krizom, obećavajući obranu Rusije, prenosi Index.hr

Sigurnost

Zanimljivo, Putin nijednom tijekom kratkog obraćanja nije spomenuo Prigožina niti Wagner, već je isključivo govorio o pobuni.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je stanovnicima da ostanu mirni i da ostanu u kućama. Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda, napisao je na Telegramu.

"Agencije za provođenje zakona poduzimaju sve što je potrebno kako bi osigurale sigurnost stanovnika tog područja."

Vlasti ruske prijestolnice Moskve i okolice proglasile su protuterorističko izvanredno stanje zbog oružane pobune vođe ruskih plaćenika Prigožina. "Kako bi se spriječili mogući teroristički napadi u gradu i moskovskoj regiji, uspostavljen je režim protuterorističkih operacija", objavio je u subotu ujutro ruski Nacionalni antiteroristički odbor.

U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti. Voronješka regija u jugozapadnoj Rusiji, koja graniči s Ukrajinom, također je proglasila istu vrstu izvanrednog stanja.

Kopirati
Drag cursor here to close