Lukašenko

Putin je 'u boljem stanju nego ikada'

Vijesti / Svijet | 19. 03. 2022. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin zdrav je, razuman i "u boljem je stanju nego ikada”, izjavio je bjeloruski predsjednik Alexandar Lukšenko, u intervjuu za japanski televizijski kanal TBS.

''On i ja ne sastajemo se, samo kao šefovi država, mi smo u prijateljskim odnosima Apsolutno sam blizak svim detaljima o njemu. Što je moguće više, i na personalnom i na državnom nivou'', izjavio je on u intervjuu koji je prenijela bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

  / Foto:  Shamil Zhumatov

Rusija je koristila bjelorusku teritoriju kao polaznu točku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zapadni čelnici sugeriraju da je Putin načinio skupu grešku pokretanjem vojnog napada na Ukrajinu, gdje ruske snage trpe teške gubitke i njihovo napredovanje velikim je djelom zakočeno usprkos njihovoj očiglednoj superiornosti.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da je Putin "iracionalan" a nizozemski premijer Mark Rutte opisao ga je kao “potpuno paranoidnog”.

Lukašenko je, međutim, odbacio sugestiju da Putin, kome je 69. godina, nije na vrhuncu svojih moći.

''Zapad i vi trebali biste izbaciti iz glava takve gluposti, takvu fikciju'',  izjavio je on za TV stanicu.

Lukašenko se također požalio zbog raspada Sovjetskog saveza u 1991., teme o kojoj Putin često govori, i kada je sugerirao u govorima uoči invazije da je Ukrajina umjetna tvorevina i da je “neotuđivi dio” ruske povijesti i kulture.

''Raspad Sovjetskog Saveza bio je tragedija. Da je Sovjetski Savez preživio do današnjeg dana, mogli bismo izbjeći sve vrste sukoba u svijetu. Dok je SSSR postojao, svijet je bio multipolaran i jedan pol je balansirao drugi. Sada je razlog za sve što se dešava u svijetu unipolarnost – monopoliziranje naše planete od Sjedinjenih Američkih Država'', izjavio je bjeloruski čelnik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close