Šef obavještajne uprave

Putin izbjegao atentat

Putin je prethodno tvrdio da je izbjegao brojne atentate.
Vijesti / Svijet | 23. 05. 2022. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin preživio je atentat prije dva mjeseca, otkrio je šef glavne obavještajne uprave u ukrajinskom ministarstvu obrane za lokalne medije, piše Jutarnji list.

Kirilo Budanov kazao je kako su ruskog predsjednika 'ne tako davno čak i napali' predstavnici iz regije Kavkaza, koja uključuje Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i dijelove južne Rusije.

'Ovo nije javna informacija. Bio je to apsolutno neuspješan atentat, ali se stvarno dogodilo. Bilo je to prije otprilike dva mjeseca. Ponavljam, pokušaj je bio neuspješan. Nije bilo publiciteta, no dogodilo se', izjavio je Budanov.

Putinu je rečeno da pazi jer bi na ga mogli pokušati ubiti zbog odluke da napadne Ukrajinu.

Ipak, ovu informaciju treba uzeti s rezervom s obzirom na to da do sada nije predstavljen nijedan dokaz o pokušaju atentata.

Putin je prethodno tvrdio da je izbjegao brojne atentate.

Redatelju Oliveru Stoneu 2017. je kazao kako je dosad preživio pet atentata i da je jedini način što je živ je što se osobno bavi sa svojom sigurnošću.

'Ja radim svoj posao, sigurnosni dužnosnici rade svoj i djelujemo prilično uspješno', kazao je Putin koji navodno putuje sa svojoj sa svojim vlastitim snajperskim odredom čija je uloga locirati sve napadače i ubiti ih prije nego što uspiju povući okidač na Putina.

Godine 2012., bivši britanski školarac Adam Osmajev koji dolazi iz ugledne čečenske obitelji, uhićen je u ukrajinskom lučkom gradu Odesi nakon čega je priznao da je želio otputovati u Moskvu i ubiti Putina, tada predsjedničkog kandidata, bombardirajući njegovu povorku.

Osmajev je potom proveo godine u zatvoru u Ukrajini, a Moskva je uzaludno pokušavala da ga izruče Rusiji.

U ožujku je bivši načelnik britanske vojske rekao da NATO i zapadni saveznici ne bi trebali isključiti mogućnost atentata na Putina.

Pukovnik Richard Kemp je rekao da Putin predstavlja 'stalnu i smrtonosnu prijetnju' i da bi njegovo ubojstvo nekima moglo biti 'neugodno', ali kako bi moglo pomoći u spašavanju tisuća života.

'NATO bi trebao razmotriti sve opcije da ga ukloni s vlasti. To bi uključivalo i njegovo ubojstvo iako nije vjerojatno da će biti izvedivo ili poželjno.'

Ranije ovog mjeseca, bivši najviši američki general rekao je kako Putin očajnički želi ostati na vlasti jer bi ga njegov nasljednik možda želio ubiti, a Putin bi mogao biti u stvarnoj opasnosti od visokih vojnih i sigurnosnih osoba zbog nedovoljnog uspjeha Rusije u invaziji na Ukrajinu.

Kopirati
Drag cursor here to close