Kremlj

Putin i Kim Jong-un nisu potpisali nikakve sporazume

Kim je na sastanku rekao da je približavanje Moskvi apsolutni prioritet njegove vanjske pollitike, a Putin je pohvalio jačanje njihove suradnje.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2023. u 16:17 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je objavio da nikakav sporazum nije bio potpisan za vrijeme posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una Rusiji, s obzirom na to da Zapad strahuje da Moskva želi od Pjongjanga kupiti oružje za rat u Ukrajini.

Putinov PR: Nikakav sporazum nije bio ni predviđen

"Nije bio potpisan nikakav sporazum i to nije bilo ni predviđeno", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje je li bio sklopljen kakav sporazum, vojni ili neke druge vrste. Osim oružja koje bi mogla prodati Rusiji, sumnja se da Sjeverna Koreja želi nabaviti tehnologiju za svoj nuklearni i raketni program.

Kim je na sastanku rekao da je približavanje Moskvi apsolutni prioritet njegove vanjske pollitike, a Putin je pohvalio jačanje njihove suradnje. Putin je govorio o perspektivama za vojnu suradnju unatoč međunarodnim sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa.

Kim je posjetio tvornicu koja proizvodi ratne avione

Kim je danas stigao u grad Komsomolsk na Amuru na ruskom Dalekom istoku i posjetio tvornicu koja proizvodi ratne zrakoplove i drugu opremu, objavila je ruska novinska agencija Tass. U pratnji zamjenika ruskog premijera za industriju Denisa Manturova, upoznao se s proizvodnjom ratnih i civilnih zrakoplova koje proizvodi Suhoj nakon čega je promatrao demonstraciju leta lovca Su-35.

"Vidimo potencijal za suradnju na području aeronautike i u drugim sektorima", rekao je ruski ministar. Putin je prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju, tvrde Rusi. Datum posjeta još nije objavljen.

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da će Kim s Putinom razgovarati o opskrbi oružjem i streljivom Rusije, koja je potrošila goleme zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang demantirali su takve namjere.

Kopirati
Drag cursor here to close