Napeto

Putin i Erdogan razgovarali o Siriji, Amerika izvela neuobičajen napad

Vojni dužnosnik izjavio je da je koalicija nadzirala postupno gomilanje provladinih snaga tijekom proteklog tjedna i da je obavijestila ruske snage o prisustvu SDF-a u Khushamu.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan suglasili su se da pojačaju koordinaciju vojski i snaga sigurnosti dvije zemlje u Siriji u borbi protiv terorizma, objavljeno je iz Kremlja.

Putin i Erdogan razmotrili su u telefonskom razgovoru mogućnosti novih kontakata između Rusije, Turske, Irana i Sirije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razgovarano i o mogućem sastanku lidera tri zemlje, ali da datum još nije dogovoren, prenosi RIA "Novosti".

Istodobno, međunarodna koalicija predvođena SAD objavila je da je izvela zračne udare na "sirijske prorežimske snage koje su izvele napad na štab sirijskih Demokratskih snaga".

Američka vojska u srijedu je izvela zračne udare po sirijskim borcima koji uživaju podršku vlade nakon što je skoro 500 napadača pokrenulo, kako američka vojska navodi, koordinirani napad na sirijske opozicijske snage u pratnji američkih savjetnika u pokrajini Deir el-Zour.

Vojni zvaničnik je kazao da su zračni udari predstavljali čin samoobrane nakon što su provladine snage počele otvarati artiljerijsku i tenkovsku vatru na Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju američku podršku. Stotinjak napadača je ubijeno, objavio je neimenovani dužnosnik.

To je bio neuobičajeni američki zračni udar po snagama koje podržavaju predsjednika Bashara Assada.

Dužnosnik je kazao da su prorežimski vojnici bili u velikoj formaciji podržani artiljerijom, tenkovima, višecjevnim bacačima raketa i minobacačima, kao i da je između 20 i 30 artiljerijskih i tenkovskih granata palo u radijusu od 500 metara od štaba SDF-a.

Nekoliko američkih dužnosnika izjavilo je da nijedan Amerikanac nije ubijen ili ranjen u napadu provladinih snaga, ali da je ranjen jedan pripadnik SDF. Svi dužnosnici su tražili da ostanu anonimni zbog preliminarnih detalja napada.

Dužnosnici su priopćili da su u odgovoru na napad, Sirijske demokratske snage podržane koalicijom napale provladine trupe kombinacijom zračnih udara i artiljerijske vatre. Sva vozila i vojnici provladinih snaga koji su se vratili u pravcu zapada nisu napadnuti, kazao je vojni dužnosnik.

SDF, uz podršku koalicije pod američkim vodstvom, bore se protiv militanata Islamske države istočno od rijeke Eufrat. Vladine snage aktivne su na drugoj strani rijeke u okolini grada Deir el-Zour.

Vojni dužnosnik izjavio je da je koalicija nadzirala postupno gomilanje provladinih snaga tijekom proteklog tjedna i da je obavijestila ruske snage o prisustvu SDF-a u Khushamu.

Koalicijski dužnosnici bili su u redovnoj komunikaciji s ruskim kolegama prije, tokom i nakon napada, kazao je zvaničnik, a ruski zvaničnici pružili su uvjeravanja koalicijskim kolegama da neće napasti koalicijske snage na tom prostoru.

Dužnosnici tvrde kako su provladine snage izgleda pokušale povratiti površine koje su SDF oslobodile od boraca Islamske države prošlog rujna, uključujući i naftna polja u Khushamu, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close