Besplatan prijevoz

Put do Njemačke: Veliki broj ukrajinskih izbjeglica na željezničkoj stanici u Krakovu

Na željezničkoj stanici u poljskom Krakovu nalazi se veliki broj Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, koji čekaju da nastave put prema Njemačkoj
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2022. u 10:08 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na željezničkoj stanici u poljskom Krakovu nalazi se veliki broj Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, koji čekaju da nastave put prema Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Napustili su zemlju zbog ruskih napada, a u Poljskoj čekaju da nastave put prema Berlinu.

Poljska osigurava besplatan prijeevoz do ostalih zemalja EU za ukrajinske izbjeglice.

"Besplatan prijevoz specijalnim vlakovima od Poljske do Njemačke dostupan je izbjeglicama iz Ukrajine", izjavio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Pawel Szefernaker.

Od 10. ožujka Ukrajinci mogu besplatno putovati drugom klasom u devet međugradskih vlakova koji povezuju poljske gradove Varšavu, Pšemisl (preko Krakova) i Gdanjsk do Berlina, glavnog grada Njemačke i Frankfurta.

Prošlog petka i subote predstavnici ministarstava prometa Poljske, Ukrajine, Austrije, Češke, Francuske i Njemačke i europska komesarka za promet Adina Valean sastali su se na razgovorima u Krakovu i na poljsko-ukrajinskoj granici.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. veljače, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do financijskih ograničenja Moskvi i potaknuo egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Najmanje 816 civila je ubijeno, a 1.333 ranjeno u Ukrajini od početka rata, podaci su UN-a. Više od 3,27 milijuna ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close