Izbori

Prvi put u povijesti: Muslimanke i Indijanci u američkom Kongresu

Omar će zauzeti mjesto Keitha Ellisona, prvog muslimana koji je izabran u Kongres. Ellison napušta Kongres i bit će kandidat za državnog tužitelja u Minesoti.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u povijesti u američkom Kongresu sjedit će dvije muslimanke i to Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote, projekcije su CNN-a.

Omar, pored toga što je jedna od prvih muslimanki u Kongresu, također će biti prva somalijsko-američka zastupnica. Došla je u SAD prije više od dva desetljeća kao izbjeglica, navodi CNN. Omar ulazi u Kongres kao otvorena kritičarka odnosa izraelske vlade prema Palestincima.

Omar će zauzeti mjesto Keitha Ellisona, prvog muslimana koji je izabran u Kongres. Ellison napušta Kongres i bit će kandidat za državnog tužitelja u Minesoti.

Tlaib će zauzeti mjesto demokrate Johna Conyersa, koji je napustio vlast prošle godine usred optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Tlaib je kćerka palestinskih imigranata i velika kritičarka predsjednika Donalda Trumpa. Bila je uhićena prije dvije godine zbog ometanja Trumpa tijekom govora u Detroitu.

Do sada su samo dva muslimana izabrana u Kongres i to Keith Ellison i Andre Carson.

Također, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne tijelo prvi put su ušli i predstavnici Indijanaca.

Kako su prenijeli američki mediji, izborima na polovici mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 milijuna Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili osobno, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše zanimala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.  

Kopirati
Drag cursor here to close