Iran upozorava

Prvi metak ispaljen u Zaljevu, lansirat će cijene nafte iznad 100 dolara

''Prvi metak ispaljen u Perzijskom zaljevu gurnut će cijene nafte iznad 100 dolara'', upozorava iranski vojni dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2019. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Prilog RT televizije o zategnutim odnosima Irana i USA

Otvoreni konvencionalni rat rat s Teheranom uzdrmat će američko gospodarstvo jer će borbe odmah dovesti do porasta cijena nafte, upozorio je savjetnik iranskog vrhovnog vođe.

Američki čelnici neće ići u rat protiv Teherana ako ih je briga za ekonomsku dobrobit svoje zemlje, izjavio je za Fars novinsku agenciju general bojnik Yahya Rahim Safavi, pomoćnik i savjetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Khamenei.

''Prvi metak ispaljen u Perzijskom zaljevu gurnut će cijene nafte iznad 100 dolara. To će biti nepodnošljivo za SAD i Europu, kao i za američke saveznike poput Japana i Južne Koreje'', rekao je general bojnik.

Safavi, koji je u prošlosti vodio korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC), izjavio je da Washington preferira voditi ''ekonomski i psihološki rat'' protiv nacije. SAD znaju da će biti "značajnih troškova" u slučaju izbijanja otvorenog sukoba, kazao je.

Pentagon je ranije najavio planove za razmještanje marinaca i raketnih sustava za obranu Patriota kako bi se pridružili napadačkoj skupini nosača zrakoplova koja se nalazi u blizini Perzijskog zaljeva.

Dužnosnici u Teheranu umanjuju značaj američke vojne prisutnosti u blizini njezinih granica, ali kažu kako će uzvratiti ako budu napadnuti.

Prošlog mjeseca, Iran je djelomično obustavio svoje obveze prema sporazumu iz 2015. o svojim nuklearnim programima, poznatim kao JCPOA. Ovaj je potez uslijedio nakon nekoliko sankcija koje su ponovno nametnute Iranu od strane SAD-a koje su se povukle iz sporazuma prije godinu dana.

Kopirati
Drag cursor here to close