Ruska diplomacija

Protjerani ruski diplomati utočište našli u BiH?!

Jednog od diplomata koji su sada u BiH, Antona Sokolova, protjerala je Hrvatska 11. travnja 2022. godine zajedno sa 18 njegovih kolega.
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2023. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari Detektora otkrili su u BiH ruske diplomate koji su protjerani iz zemalja susjedstva i misija u Europskoj uniji.

Jedan od njih se nedavno sastao s direktorom Službe za poslove sa strancima, kako bi razmijenili podatke o radu.

Ruske diplomate su europske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu, a oni su nakon toga akreditirani u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini.

Ranije je Radio Slobodna Evropa otkrio sličnu praksu dolaska protjeranih ruskih diplomata u Srbiju, gdje su za dvojicu njih pisali o povezanosti s ruskim obavještajnim službama.

Sada, prema istraživanju Detektora zasnovanom na službenim i neslužbenim diplomatskim izvorima, objavama na društvenim mrežama i izvorima iz sigurnosnih agencija, BiH postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog uticaja.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH koje pravi diplomatske liste, nije odgovorio na više upita Detektora, poslanih tijekom nekoliko mjeseci, o podacima ruskih diplomata. Zato nije bilo moguće službeno potvrditi identitete dvojice ruskih diplomata.

Detektor je, uz pomoć neslužbenog izvora u Sjevernoj Makedoniji upoznatog s detaljima, potvrdio biografske podatke Serova, koji se poklapaju s podacima dva neovisna izvora u BiH.

“Ljudi koji rade u obavještajnim službama Ruske Federacije dio su diplomatskog zbora”, rejkao je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo i dodao da kroz takvu poruku treba preoblikovati vanjsku politiku BiH.

Opširan tekst o ovome možete pročitati na portalu Detektor.ba

Kopirati
Drag cursor here to close