Prosvjedi se nastavljaju

Protest "1 od 5 milijuna" u Beogradu: Formirana Slobodna zona u Pionirskom parku

U Pionirskom parku podignut je šator, gdje građani razgovaraju s predstavnicima opozicije.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 Beograd / S prosvjeda

Sudionici prosvjeda "Jedan od pet milijuna" su nakon protestne šetnje u centru Beograda, formirali takozvanu "Slobodnu zonu" u Pionirskom parku kod Predsjedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati "slobodne vesti".

Nakon što je na Terazijama govorio glumac Branislav Lečić, oformljena je kolona sudionika skupa koji su krenuli u šetnju.

Oni su velikim aplauzom uputili simboličnu podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajka glađu ispred sjedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsjedništva Srbije.

S kamiona s ozvučenjem ispred Predsjedništva su pročitane takozvane slobodne vijesti o stanju u srpskim medijima, o štrajku Maje Pavlović, a komentirane su i pojedine izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ostalih visokih dužnosnika, piše N1 Srbija.

Umjesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, ali je otkazano zbog njene iscrpljenosti uslijed štrajka glađu, pročitani su zahtjevi vlasnice Kanala 9.

U Pionirskom parku podignut je šator, gdje građani razgovaraju s predstavnicima opozicije.

Ispred šatora je ozvučenje a istaknuta je i parola "Počelo je". Građani stoje ispred Predsjedništva oko koje se nalazi metalna ograda.

Predsjednik gradskog odbora Dveri Jugoslav Kiprijanović rekao je da će u Slobodnoj zoni s građanima svakodnevno razgovarati poslanici, članovi Asocijacije slobodnih odbornika Srbije i druge javne osobe.

Prema njegovim riječima, planirano je da lideri opozicije u 14 sati održavaju konferencije za novinare kao i da se uvečer emitiraju dnevnici slobodne Srbije.

"Ovo je slobodna zona za oslobođenje Srbije", rekao je Kiprijanović.

Veliki dio parka u blizini šatora je natopljen vodom iz prskalica za polijevanje koje neprekidno rade.

Prosvjed je počeo u subotu nešto poslije 18 sati, kada se građanima na platou ispred Terazijske česme obratio Branislav Lečić koji je pružio podršku Maji Pavlović i zamjerio vlastima što su sastanak s njom zakazali tek za utorak, ističući da kad neko štrajka glađu, to je onda hitno, da je trebalo odmah da je prime na razgovor.

Lečić je pozvao predsjednika Srbije Aleksadra Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu i da objasni građanima kakve će to posljedice trpjeti što je ta ideja, kako tvrdi, odbijena.

Poručio je i da buduća vlast neće biti po principu "sjaše Kurta da uzjaše Murta", jer će u tom slučaju ponovo biti na ulici, jer nikome više neće biti dozvoljeno da građanima ukine slobodu. "Šestilistopad dogodit će se", kazao je Lečić.

Kopirati
Drag cursor here to close