Zbog višednevnih prosvjeda

Prosvjednici pobijedili: Povlači se nacrt zakona o "medijima kao stranim agentima"

"Vidimo da je usvojeni nacrt zakona izazvao različita mišljenja u društvu. Mašina laži je bila u stanju da prijedlog zakona predstavi u negativnom svjetlu i obmane određeni dio javnosti", navodi se u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2023. u 09:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog višednevnih prosvjeda u zemlji, vladajuća stranka u Gruziji povlači nacrt zakona koji predviđa kvalificiranje nekih medija kao stranih agenata, javlja Anadolija.

Nacrt zakona su kritičari vlasti osudili kao sredstvo zastrašivanja medija i nevladinih organizacija.

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san objavila je rano u četvrtak da će povući svoj nacrt zakona o "stranim agentima" usred masovnih prosvjeda u glavnom gradu zemlje Tbilisiju.

Mašina laži

"Vidimo da je usvojeni nacrt zakona izazvao različita mišljenja u društvu. Mašina laži je bila u stanju da prijedlog zakona predstavi u negativnom svjetlu i obmane određeni dio javnosti", navodi se u zajedničkom priopćenju Gruzijskog sna, People's Power-a i članova parlamentarne većine.

U priopćenju se navodi da je nacrt zakona pripisan lažnoj etiketi "ruskog zakona" i da je njegovo usvajanje u prvom čitanju predstavljeno "kao udaljavanje od evropskog kursa u očima dijela javnosti".

U priopćenju se tvrdi da su "radikalne snage" također mogle uvući dio omladine u zemlji u ilegalne aktivnosti.

Vlasti su odlučile "bezuvjetno povući nacrt zakona koji su podržali bez ikakvih rezervi", uz napomenu da će detalji o zakonu biti objašnjeni "kako emocionalna pozadina nestane".

Odvojeno, gruzijski parlament je također najavio da će imati režim ograničenog pristupa do sljedećeg tjedna.

Tokovi novca iz inozemstva

Usvajanje nacrta zakona o "transparentnosti stranog utjecaja" dovelo je do demonstracija u glavnom gradu Gruzije od ponedjeljka, koje su dovele do hapšenja 66 osoba. Ozlijeđeno je više od 50 policajaca.

Nacrt zakona o "transparentnosti stranog utjecaja" službeno cilja na otkrivanje tokova novca iz inozemstva, ali kritičari se boje da je to način na koji vlada može ugušiti suprotstavljene glasove.

Predloženi zakon propisuje da se organizacije poput medijskih kuća mogu klasificirati kao "strani agenti" ako primaju više od 20 posto svog novca iz inozemstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close