Prvi dan

Prosvjedi u Hrvatskoj protiv obaveznih covid propusnica

Prvog dana uvođenja covid propusnica za radnike u javnoj upravi provjeravale su se potvrde radnicima na ulazu u županiju i gradsku upravu.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2021. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi prosvjedi protiv obaveznih covid propusnica održan je jutros već u 6:30 pred zatvorom u Remetincu. Ispred šoping-centra Avenue Mall u Novom Zagrebu stvorile su se velike gužve pred punktom za testiranje, javlja Media Servis.

Prvog dana uvođenja covid propusnica za radnike u javnoj upravi provjeravale su se potvrde radnicima na ulazu u županiju i gradsku upravu.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, i ispred Trgovačkog suda u Splitu okupilo se desetak radnika bez covid propusnica odnosno negativnog testa na korona virus.

Tvrde da ne žele dati svoje zdravstvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a. Tvrde da nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

Provsjede protiv obaveznih covid propusnica održava se jutros i u Splitu pred policijskom stanicom, javlja Dalmatinski portal. Okupilo se desetak demonstranata.

Danas se od jutra kontrolira imaju li radnici zagrebačkog Gradske uprave valjane covid propusnice.

Obavezne covid potvrde u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je od danas obavezna upotreba covid potvrda u javnom i državnom sektoru, a za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obaveznog testiranja.

Odluku o tome donio je Nacionalni stožer civilne zaštite u petak s ciljem zaštite zdravstvenog sistema kako bi bio dostupan svim bolesnicima. Od danas će prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u organima na lokalnoj razini morati predočiti digitalnu potvrdu EU.

Odluka se primjenjuje se i na pripadnike Oružanih snaga, kao i na radnike na aerodromima na području Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Obaveza da se predoči digitalna covid potvrde EU ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, prebolovanom covidu ili testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije.

Covid go aplikacija

Kontrola će se provoditi pomoću covid go aplikacije prilikom ulaska u prostorije, a oni koji odbiju testiranje ili da pokažu potvrdu ne mogu ući u radni prostor. To znači da će covid potvrda biti potrebna i za odlazak na šalter MUP-a po dokumente, poštu, kao i u neke banke (one koje su u vlasništvu države). Za apoteke neće biti potrebna.

Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići digitalne potvrde, kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljedice.

Uvođenje covid potvrda u državnom i javnom sektoru bilo je planirano jučer, ali je odgođeno za jedan dan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close