Prag

Prosvjedi u Češkoj: Traže se izravni pregovori s Putinom

Organizacijska skupina "Češka prva!" protivi se Europskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10.7 milijuna stanovnika bude vojno neutralna.
Vijesti / Svijet | 28. 10. 2022. u 16:18 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće Čeha prosvjedovale su u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvale na prijevremene izbore te na izravne pregovore s Rusijom o opskrbi plinom uoči zime.

Prosvjed na državni praznik na glavnom trgu u Pragu bio je treći u organizaciji krajnje desnih političkih pokreta, marginalnih skupina i Komunističke partije. Policija procjenjuje da se okupilo par desetaka tisuća ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

Organizacijska skupina "Češka prva!" protivi se Europskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10.7 milijuna stanovnika bude vojno neutralna.

Prosvjednici su mahali češkim zastavama, uzvikivali "ostavka, ostavka" i nosili transparente koji pozivaju na izlazak iz NATO-a i EU. "Ovo je novi nacionalni preporod i cilj mu je da Češka bude neovisna", rekao je organizator skupa Ladislav Vrabel. "Kad vidim prepun trg - nitko to ne može zaustaviti", dodao je.

Visoke cijene energenata, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade diljem Europe da ublaže udar sve većih troškova energije na potrošače i poduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fiale pridružila se sankcijama EU protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji na Ukrajinu. Donijela je niz mjera, od financijske pomoći tvrtkama do ograničenja cijena električne energije za kućanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close