Protiv seksualnog zlostavljanja

Prosvjed u Europskom parlamentu: Zastupnice nosile transparente #MeToo

Vijesti / Svijet | 26. 10. 2017. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / #MeToo


Članice Europskog parlamenta pokrenule su kampanju protiv seksualnog zlostavljanja i progovorile o svojim iskustvima.
 
Zastupnice su nosile postere s natpisom #MeToo, odnosno "I ja isto" kako bi naznačile da su bile žrtve nekog oblika seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu. Izjavile su da se zakoni i stavovi na cijelom kontinentu moraju izmijeniti kako bi se mogli boriti protiv ovog vrlo raširenog problema.

"Milijuni žena u EU doživljavaju seksualno zlostavljanje"

Njemačka zastupnica Terry Reintke je izjavila: "I ja sam bila seksualno napastovana, kao milijuni žena u Europskoj uniji, i mislim da je vrijeme da kažemo da se ne trebamo sramiti mi, već počinitelji", piše Index.hr.
 
"Seksualno zlostavljanje je toliko raširen problem u čitavoj EU i trebat će nam zakonske mjere da se borimo protiv njega", dodala je Reintke.

"Gledaju nas kao komade mesa i nikome ne odgovaraju"

Kampanja je pokrenuta nakon što su deseci žena optužili više zastupnike u parlamentu za nekoliko oblika seksualnog zlostavljanja, a o skandalu je pisao Sunday Times.
 
Neke od asistentica su izjavile da su morale gledati starije zastupnike kako masturbiraju pred njima, a nijedna nije prijavila zlostavljanje zbog straha da će izgubiti posao. Također su rekle da ih se u parlamentu "gleda kao komade mesa", a počinitelji zločina "nikome ne odgovaraju" za svoje postupke.

Kopirati
Drag cursor here to close