Pucanj na premijera Srbije

Prošla je 21. godina od ubojstva Zorana Đinđića

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu na ulazu u zgradu Vlade prije točno 21 godinu.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2024. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu na ulazu u zgradu Vlade prije točno 21 godinu. Bio je prvi demokratski izabran premijer Srbije.

Za ubojstvo Đinđića osuđeni su pripadnici zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije na ukupno 378 godina zatvora, a među njima i bivši zapovjednik JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, koji su osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.

Politička pozadina ubojstva, međutim, ni do danas nije rasvijetljena.

Ukinute sankcije

Na današnji dan, 12. ožujak 2003, ispred sjedišta Vlade Srbije u Beogradu, u atentatu je ubijen premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić. Iako je Đinđić na čelu vlade bio nepune dvije godine, od 25. siječnja 2001, nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000, za njegovo vrijeme započete su socijalne i ekonomske reforme i uspostavljeni dobri odnosi sa zapadnim zemljama. Za vrijeme njegovog mandata zemlji su ukinute sankcije uvedene za vrijeme režima Slobodana Miloševića.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije u znak sjećanja na Đinđića postavljena je spomen-ploča gdje se svake godine odaje počast ubijenom premijeru. Ove godine premijerka i članovi vlade položit će vijenac u 10 sati.

Pokret Novi Optimizam i Građanske inicijative obilježit će 21. godišnjicu, kako bi mu, kako su naveli u priopćenju, odali počast i sačuvali njegovo naslijeđe od zaborava, a potom će biti organizirana i debata 'Gdje je Srbija 21 godinu nakon ubojstva Zorana Đinđića?'.

Ubojstvu tadašnjeg predsjednika Vlade prethodila je pobuna JSO, zatim kampanja preko tabloida, koja je za cilj imala njegovu kriminalizaciju, kao i nekoliko neuspjelih pokušaja ubojstava, među kojima i neuspjeli atentat izveden u jutro 21. veljače 2003. godine.

Biografija Zorana Đinđića

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. 

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u rujnu 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a u siječnju 1994. za predsjednika stranke.

Na tu funkciju biran je i srpnja 1998. i veljače 2000. godine.

Od veljače do rujna 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno. Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima prosinca 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade siječnja 2001. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close