Bliski istok

Proširena faza rata, polovina stanovnika Gaze gladuje

Američka vlada odobrila je, bez prolaska kroz Kongres, "hitnu" prodaju Izraelu gotovo 14.000 tenkovskih granata za korištenje u ratu protiv Hamasa u Gazi.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljaju se izraelski napadi na pojas Gaze nakon što su Sjedinjene Države na sjednici Vijeća sigurnosti uložile veto na rezoluciju o humanitarnom primirju. Taj postupak SAD-a palestinski je predstavnik pri UN-u i predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas nazvao nemoralnim. Humanitarne organizacije upozoravaju da polovina stanovnika Gaze gladuje.

SAD odobrio "hitnu" prodaju 14.000 granata Izraelu

Američka vlada odobrila je, bez prolaska kroz Kongres, "hitnu" prodaju Izraelu gotovo 14.000 tenkovskih granata za korištenje u ratu protiv Hamasa u Gazi.

State Department obavijestio je Kongres u petak, tražeći "hitno" odobrenje za prodaju izraelskom savezniku 13.981 granate od 120 mm, za opremanje borbenih tenkova Merkava uključenih u ofenzivu na palestinskom teritoriju, prenosi Hina.

Netanyahu: Pravedan rat za eliminaciju Hamasa se nastavlja

Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je SAD da je partner Izraelu u zločinu genocida, etničkog čišćenja i rata, nakon što su Amerikanci uložili veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se pozivalo na trenutačni humanitarni prekid vatre u Gazi.

Istodobno, izraelske snage prodiru sve dublje u Khan Younis, drugi po veličini grad u palestinskoj enklavi. Izraelci tvrde da im za potpuno uništenje Hamasa trebaju još dva mjeseca.

''Pravedan rat koji Izrael vodi u pojasu Gaze kako bi eliminirao Hamas nastavit će se'', rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pozdravljajući stajalište SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

''Druge zemlje moraju razumjeti da se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa'', naglasio je Netanyahu dan nakon što je Washington uložio veto na rezoluciju UN-a kojom se tražio trenutačni humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close