EU

Propao dogovor o novim sankcijama Rusiji  

Vijesti / Svijet | 15. 12. 2022. u 10:51

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje članice Europske unije nisu se uspjele dogovoriti oko devetog paketa sankcija Rusiji u razgovorima kasno u srijedu, priopćili su diplomati, dok su se lideri EU okupili u četvrtak u Bruxellesu na svom posljednjem ovogodišnjem summitu.

Zemlje su se primakle dogovoru u pregovorima u srijedu, ali Poljska i neke druge zemlje i dalje imaju primjedbe, rekao je Reutersu jedan diplomata EU, dodajući kako se očekuje da će novi nacrt biti proslijeđen u četvrtak navečer.

Nove sankcije Moskvi obustavljene su neslaganjem oko toga bi li EU trebala olakšati prolazak ruskog izvoza gnojiva kroz europske luke, čak i u slučaju kada su kompanije za proizvodnju gnojiva u vlasništvu oligarha s crne liste.

Neki kažu da ograničenja EU predstavljaju prijetnju sigurnosti hrane za zemlje u razvoju, dok drugi tvrde da bi njihovo ublažavanje omogućilo ruskim oligarsima koji posjeduju kompanije za proizvodnju gnojiva da izbjegnu sankcije EU protiv njih.

Jedan diplomata EU rekao je da Poljska i baltičke zemlje poručuju drugim državama da se zavaravaju ako misle da puštanje ruskih gnojiva neće biti zlouporabljeno kao rupa za oligarhe.

Neke zemlje članice žele da Svjetski program hrane bude uključen u odobravanje izvoza gnojiva u zemlje kojima je to potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close