Kandidatura na europskim izborima

Propao dogovor Mosta i Knezovića

S vodstvom Mosta od ljeta 2018. godine razgovarao je o ideji da bude na njihovoj listi za Europski parlament, no ništa nije bilo službeno iako je sve navodno bilo dogovoreno.
Vijesti / Svijet | 10. 03. 2019. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je nastao krajem 2012. godine Most nezavisnih lista, kao politička stranka zauzimao je prostor, barem deklarativno, kao stranka desnog centra koja se zalaže za fiskalni konzervativizam.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, svoju politiku, u danas ideološki shizofrenom svijetu u kojem se primjera shizofrenije radi, ljevica predstavlja kao liberali, radikalna ljevica oksimoronom, kao demokratski socijalisti, Most prilagođava svoju politiku dnevnim potrebama, piše Direktno.hr.

Fiskalni konzervativizam ostao je tek slovo na papiru kojeg podupire tek nekolicina Mostovaca, a ideju političkog desnog centra kod Mosta zauzeo je odnedavno, na hrvatskoj političkoj sceni, veoma popularni pojam suverenizma, kojeg pokušava kao svoj predznak uzeti čak i posrnuli SDP Davora Bernardića.

Kako portal Direktno saznaje od dobro upućenih izvora, Most, koji se za europarlamentarne izbore počeo pripremati još u ljeto 2018. svojom listom iznenadit će mnoge koji su očekivali kako će ta stranka sa svojim mandatom, kojeg mu neke ankete predviđaju, postati predstavnik političke desnice u Europarlamentu.

Ideja da bude na listi za Europski parlament

Kako se onda pisalo, a poslije više puta i od strane Mostovih čelnika potvrđeno, jedan od kandidata na njihovoj listi trebao je biti i mladi društveni aktivist i bloger Marijan Knezović. I Knezović je onda medijima potvrdio kako postoje kontakti s Mostom.

S vodstvom Mosta od ljeta 2018. godine razgovarao je o ideji da bude na njihovoj listi za Europski parlament, no ništa nije bilo službeno iako je sve navodno bilo dogovoreno. Knezović je po tom dogovoru trebao po rezultat ići s visokog drugog mjesta na listi.

No čini se kako ipak neće. Kako se doznaje, Marijan Knezović neće biti na listi Mosta za Europski parlament, a čini se kako Most unatoč pripremi od skoro godinu dana za euroizbore nema gotovu listu, a čini se ni nositelja, jer kako je rekao izvor iz Mosta, Mostovu listu, unatoč prethodnim najavama, možda neće nositi predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov već saborska zastupnica Sonja Čikotić.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kratko je za portal Direktno komentirao kako se dogovor s Marijanom Knezovićem nažalost nije realizirao.

Most još nije donio odluku o tome tko će biti nositelj liste, ali mislim kako će to ipak biti Božo Petrov radi rezultata, rekao je Grmoja i opovrgnuo kako je između Knezovića i Mosta došlo do bilo kakve svađe.

Za komentar je upitan i sam Marijan Knezović.

Nikada nisam bio, niti sam trenutačno član bilo koje stranke, pa ni Mosta. Istina je kako smo imali konkretan dogovor, ali budući da suprotna strana već postignute dogovore, principe i načela mijenja u hodu, odlučio sam bez žaljenja, zbog svojih moralnih, ali i političkih uvjerenja, kako na takav način ne mogu i neću djelovati. Mostu, kao i svim drugima, iskreno želim uspjeh u svemu dobrom što budu radili za hrvatski narod u obje hrvatske države i svijetu, istaknuo je Knezović.

Međutim, kako doznajemo Most je, s obzirom na moguća imena koja bi se mogla naći na njihovoj listi za zastupnike europskog parlamenta, odlučio umjesto na desno svoju političku ideju prebaciti u centar, odnosno pomaknuti ulijevo.

Kako navode dobro upućeni u zbivanja u Mostu, ta politička stranka/pokret razmišlja na listu staviti Ivanu Krčelić predsjednicu Gradskog vijeća Grada Siska. Krčelić je široj javnosti postala poznata po tome što je odbila održati minutu šutnje za generala Slobodana Praljka, bešćutnom rečenicom kako “braniteljima koji su počinili samoubojstvo” te kako “osuđenim ratnim zločincima ne odaje počast minutom šutnje”.

S obzirom i na to da Krčelić, a time i Most čiji je ona predstavnik u Sisku na vlasti drže SDP ovku Kristinu Ikić Baniček koja je nedavno, kao da je 1971., na ulicu izbacila sisački ogranak Matice hrvatske nije jasno kojim političkim smjerom Most zapravo želi ići, desno ili lijevo.

No u vremenu ideološkog glavinjanja stranaka nije čudno da se ni Most ne uspijeva odrediti iz straha da ne izgubi koji postotak više na budućim izborima. Međutim, dugoročno gledajući i s ovakvom politikom podijeljenosti oko glavnih ideoloških pitanja, poput ranije Istanbulske konvencije i Marakeške deklaracije ili danas zamjenom društvenih i ekonomsko konzervativnih mladih ljudi s nekim tko podržava lokalne šerife s političkom vendetom, dugoročno bi mogao Mostu odnijeti više nego koji postotak na izborima.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close