Novi Zeland

Pronađene 3,2 tone kokaina u oceanu

Vijesti / Svijet | 08. 02. 2023. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novozelandska policija objavila je danas da je u Tihom oceanu pronašla 3,2 tone kokaina, vrijednosti oko 316 milijuna američkih dolara, što je najveća pljenidba droge u zemlji.

  / Kokain u oceanu | Foto: New Zealand police/New Zealand Defence Force

Iako još nitko nije uhićen, policija je objavila kako je zadala financijski udarac svima, od južnoameričkih proizvođača droge do distributera.

Kokain koji je vjerojatno bio namijenjen Australiji, policija je zaplijenili u udaljenom dijelu Tihog oceana nakon što ga je tamo bacila međunarodna grupa za krijumčarenje droge.

"Vjerujemo da je bilo dovoljno kokaina da opslužuje australijsko tržište oko godinu dana, a to bi bilo više nego što bi Novi Zeland koristio za 30 godina", rekao je ravnatelj policije Novog Zelanda Andrew Coster.

Naveo je kako je kokain bačen na plutajuću tranzitnu točku u 81 bali prije nego što ga je presreo mornarički brod, koji je raspoređen u to područje prošlog tjedna. Brod je potom krenuo na šestodnevno putovanje nazad na Novi Zeland, gdje je droga dokumentirana i uništena, prenosi AP.

Coster je napomenuo da su policija, carina i vojska pronašli drogu nakon pokretanja operacije "Hydros" u prosincu u suradnji s međunarodnim partnerskim agencijama, u okviru koje su praćena i identificirana kretanja sumnjivih plovila.

Video: NZ largest ever drug bust as more than three tonnes of cocaine found in ocean | Newshub
Kopirati
Drag cursor here to close