Dovedene u pitanje milijarde eura vojnih narudžbi

Produžena zabrana izvoza oružja u Saudijsku Arabiju

"Zabrana će biti produžena za još šest mjeseci, do 30. rujna", navodi se u priopćenju glasnogovornika vlade Steffena Seiberta.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2019. u 09:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vlada priopćila je u četvrtak kako će produžiti za idućih šest mjeseci zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji koja je zategnula veze s europskim izvoznicima oružja s kojima njemačke kompanije imaju zajedničke programe.

Europski saveznici kritizirali su njemačku zabranu koja je uslijedila nakon ubojstva novinara Saudijske Arabije Jamala Khashoggija, budući da su dovedene u pitanje milijarde eura vojnih narudžbi, uključujući i ugovor vrijedan 10 milijardi funti (13,27 milijardi dolara) za prodaju 48 aviona Eurofighter Typhoon Rijadu koji vodi britanski BAE Systems.

Zamrzavanje izvoza oružja izazvalo je nesuglasice u njemačkoj vladi između konzervativaca kancelarke Angele Merkel  i koalicijskih partnera  socijaldemokrata. "Zabrana će biti produžena za još šest mjeseci, do 30. rujna", navodi se u priopćenju glasnogovornika vlade Steffena Seiberta. 

"Tijekom tog razdoblja neće se odobravati novi zahtjevi za izvoz", rekao je Seibert.

Ali u pokušaju ublažavanja zabrinutosti francuskih i britanskih partnera, njemačka vlada je također pristala produžiti za devet mjeseci izvozne dozvole koje su već bile odobrene, pod uvjetom da se kompanije obvezuju da neće isporučivati gotove sustave naoružanja do kraja godine.

Ova odredba oslobađa proizvođače obaveze ulaska u skupi i dugotrajni proces podnošenja zahtjeva za novu licencu, prenosi Reuters.

Vlada je također pozvala Francusku i Veliku Britaniju da osiguraju da bilo koji sustav naoružanja isporučen Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne bude raspoređen u sukobu u Jemenu.

Vlada je također priopćila kako će pronaći načine da pomogne privatnom brodogradilištu Peene u Njemačkoj, koje je zabranom spriječeno za dovršavanje i isporuku brodova koji su izgrađeni za obalnu stražu Saudijske Arabije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close